Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας – Λεκτική επίθεση δέχθηκε ο Στ. Κασσελάκης

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας – Λεκτική επίθεση δέχθηκε ο Στ. Κασσελάκης

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της ομοφοβίας. Λεκτική επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εισερχόταν στο «Ολύμπιον». Τουλάχιστον 16 προσαγωγές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της ομοφοβίας, με αφορμή την επίθεση σε βάρος δύο τρανς ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων κινήθηκε επιθετικά προς τους παρευρισκόμενους και ακολούθησαν κυνηγητό και συμπλοκές.

Το περιστατικό προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες, κατόπιν αναζητήσεων, προχώρησαν στην προσαγωγή 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, λεκτική επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εισερχόταν στο «Ολύμπιον», για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, την ώρα που έμπαινε στον κινηματογράφο, άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα κινήθηκαν προς το μέρος του και φώναξαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Λίγη ώρα αργότερα, μερικά μέτρα πιο μακριά, αστυνομικός που στεκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων με κράνος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών και για προληπτικούς λόγους ο αστυνομικός μεταβαίνει στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ακολουθούν σχετικά βίντεο:

Ζημιές και σε καταστήματα 

Τη στιγμή που η πορεία περνούσε μπροστά από κατάστημα επί της λεωφόρου Νίκης, ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να σπάει τραπέζια, καρέκλες, θερμαντικά μέσα ακόμα και την τζαμαρία.

Διμοιρία των ΜΑΤ επενέβη και έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσει τους δράστες.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας – Λεκτική επίθεση δέχθηκε ο Στ. Κασσελάκης-1
 

Το χρονικό της ομοφοβικής επίθεσης

Ολα ξεκίνησαν στις 22:30 το Σάββατο, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε λεκτικά σε δύο τρανς άτομα, ηλικίας 21 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους. Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, οι δύο νεαροί μπήκαν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής, προκειμένου να προστατευτούν. 

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το εν λόγω κατάστημα συνέχισαν να προπηλακίζουν τους δύο τρανς. Μάλιστα, όταν εξήλθαν από το κατάστημα, οι δράστες πέταξαν και μπουκάλια προς το μέρος τους, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες προχώρησαν σε 25 προσαγωγές υπόπτων. Από τους προσαχθέντες οι 21 συνελήφθησαν, εκ των οποίων 11 ανήλικοι.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης

Ασκήθηκαν διώξεις – Το κατηγορητήριο

Την Κυριακή, οι εννέα ενήλικες συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Τα 11 ανήλικα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε δίκη, στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ανηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Καταδίκη από τα κόμματα

Επισημαίνεται πως ανακοινώσεις καταδίκης για το επεισόδιο εξέδωσαν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός», αναφέρει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Αποτροπιασμός», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία «ανέβασε» το βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης».

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ «καταδικάζει απερίφραστα τη δειλή ομοτρανσφοβική επίθεση που δέχθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2 πολίτες απο έναν όχλο νεαρών με εγκληματικές διαθέσεις».

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

«Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται “διαφορετικό” οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», τονίζει η Νέα Αριστερά.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του, καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή ομοφοβική επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές» τονίζει ο κ. Αγγελούδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή