Τριήμερο στο εξωτερικό και όχι στο χωριό

Τριήμερο στο εξωτερικό και όχι στο χωριό

Έως και 20% μειωμένες οι πληρότητες στους ορεινούς προορισμούς φέτος. Αυξημένες πληρότητες τα τριήμερα στις διεθνείς πτήσεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονική εγγύτητα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας με αυτό της 25ης Μαρτίου, μια μόλις εβδομάδα μετά, πιέζει τις πληρότητες των ξενοδοχείων των ελληνικών ορεινών και ημιορεινών προορισμών σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα θερμό χειμώνα και την πολύ περιορισμένη χιονόπτωση που οδήγησε σε ύφεση χιονοδρομικά κέντρα και παρεμφερείς προορισμούς. Αντιθέτως αυξημένες πληρότητες φαίνεται πως έχουν οι πτήσεις προς το εξωτερικό καθώς πολλοί επιλέγουν το ένα από τα δύο τριήμερα να το περάσουν σε κοντινούς ως επί το πλείστον προορισμούς με αποτέλεσμα οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εμφανίζουν, μαζί με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, πληρότητες άνω του 75%.

Ωστόσο στην ελληνική περιφέρεια, οι πληρότητες του πρώτου τριμήνου φέτος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρσι εμφανίζονται μειωμένες, ανάλογα με τον προορισμό, από 15% έως 20%.  Σε κάθε περίπτωση προορισμοί όπως η Πάτρα αλλά και άλλες πόλεις που έχουν μεγάλες αποκριάτικες διοργανώσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερη τύχη αυτό το τριήμερο. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελο Καλλία, που μεταφέρει τα στοιχεία αυτά στην Καθημερινή, μειωμένες είναι και οι πληρότητες των ξενοδοχείων πόλης σε ολόκληρη την επαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά των υψηλότερων κατηγοριών λόγω της επιβολής του τέλους κλιματικής κρίσης που καθώς είναι κινείται περίπου στο 10 € στις υψηλές κατηγορίες αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμα και ψηλότερο του 10% της ημερήσιας δαπάνης διαμονής σε αυτά τα ξενοδοχεία. «Δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί, πωλητές επιχειρήσεων και άλλοι επαγγελματίες που στηρίζουν τα ξενοδοχεία πόλης το χειμώνα στην επαρχία, βλέπουν το ημερήσιο κόστος διαμονής να ανεβαίνει από 70 και 80 € την ημέρα στα 90 € και έτσι στρέφονται είτε σε καταλύματα βραχυχρόνιας μισθώσεων είτε σε χαμηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα ταξίδια προς το εξωτερικό, τουλάχιστον για τα δύο για τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25 Μαρτίου:  Οι Έλληνες επιβάτες, που αναχωρούν από την Αθήνα δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό (περισσότερο από το 80% της συνολικής επιβατικής κίνησης του τριημέρου αφορά σε πτήσεις εξωτερικού), ενώ οι επιβάτες από την Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ίδια προτίμηση τόσο σε προορισμούς του εξωτερικού, όσο όμως και του εσωτερικού. Επιλέγουν κυρίως βόρειο ευρωπαϊκές πόλεις ενώ όσοι κινούνται προς ελληνικούς προορισμούς ναι αεροπλάνο, δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότεροι φαίνεται να επεκτείνουν τα εν λόγω τριήμερα κατά 1 ή ακόμα και 2 ημέρες, παρατείνοντας την παραμονή τους στους προορισμούς της επιλογής τους, αφού η κίνηση, κατά μέσο όρο, παρατηρείται από Πέμπτη έως και Τρίτη και στις δύο περιπτώσεις.

Ετσι η αεροπορική επιβατική κίνηση για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου χαρακτηρίζεται από πηγές των αερομεταφορών, ικανοποιητική. Ειδικότερα, η κίνηση για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη δίνει πληρότητες που φτάνουν και ανά περίπτωση ξεπερνούν το 75% μέχρι στιγμής. Ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξαντλούν και τις τελευταίες διαθέσιμές θέσεις. Για όσους αναχώρησαν για τριήμερο στο εξωτερικό αυτό το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι Οσλο, Μπολόνια, Γενεύη, Άμστερνταμ και Λισαβόνα ενώ όσοι έφυγαν από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν κυρίως προς Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Λάρνακα, Μόναχο και Ντίσελντορφ. Όσοι Έλληνες πέταξαν για ελληνικούς προορισμούς κινήθηκαν κυρίως προς Νάξο, Χίο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Κω, Λέρο, Ηράκλειο, Σητεία και Λήμνο.

Μέχρι στιγμής, οι πληρότητες στις αεροπορικές πτήσεις για το επόμενο τριήμερο, της 25ης Μαρτίου, αγγίζουν το 70% αλλά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τις εν λόγω ημερομηνίες. Διαφοροποίηση ωστόσο παρατηρείται σε σχέση με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες που ταξιδεύουν τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται Βουδαπέστη, Ρώμη, Λισαβόνα, Φρανκφούρτη, Κοπεγχάγη, Λάρνακα, Βερολίνο, Βενετία και Ντίσελντορφ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή