Πυροπροστασία: Υποχρεωτική η έκθεση επικινδυνότητας – Ποια ακίνητα αφορά

Πυροπροστασία: Υποχρεωτική η έκθεση επικινδυνότητας – Ποια ακίνητα αφορά

Η σύνταξη του Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και της Τεχνικής Εκθεσης καθίσταται υποχρεωτική, με προθεσμία τις 31 Μαρτίου. Τι ισχύει για τα ακίνητα σε περιοχές υψηλής και χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκύκλιο για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να συντάξουν και να καταθέσουν μελέτη πυρασφάλειας εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ερμηνευτική εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την περσινή χρονιά.

Ειδικότερα, ο Κανονισμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή πέριξ δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, περιαστικών δασών και αλσών καθώς και όσων βρίσκονται εντός ακτίνας 300 μέτρων από κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Για τα προαναφερόμενα ακίνητα, η σύνταξη του Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και της Τεχνικής Εκθεσης από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα καθίσταται υποχρεωτική, με προθεσμία τις 31 Μαρτίου.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Εκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου, να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των εν λόγω περιπτώσεων και αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Παράλληλα, τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31 Μαρτίου 2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31 Μαρτίου 2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

Οι υποχρεώσεις των δήμων

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται το Εντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Εκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο δήμο.

Οπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, οι δήμοι παρακαλούνται:

  • Να τα καταχωρίζουν σε Ειδικό Μητρώο, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα στις τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου και να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν τεθεί σε λειτουργία,
  • Να συγκροτήσουν τις Τριμελείς επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό (οι οποίες απαρτίζονται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου) που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες – δειγματοληπτικούς ελέγχους,
  • Να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του Κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών προτείνεται να εντοπίσουν τις περιοχές χωρικής τους αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού για να δοθούν ειδικότερες οδηγίες στους δημότες που διαμένουν σε κτίρια εντός αυτών.
  • Να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Εκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT