Μύκονος: Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού

Μύκονος: Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού

Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως τέλος είναι τα περιστατικά ασυδοσίας στα ελληνικά νησιά με «πρωταγωνιστές» επιχειρήσεις, οι οποίες και στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν αντιμέτωπες με το νόμο.

Πέρυσι το καλοκαίρι, η Μύκονος είχε βρεθεί σε περίοπτη θέση στην λίστα των νησιών όπου η νομοθεσία για τη χρήση αιγιαλού παραμένει κενό γράμμα.

Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να αυθαιρετούν.

Αυτή είναι η περίπτωση της εταιρείας Paradise Resort Mykonos, η οποία εντοπίστηκε να καταλαμβάνει αυθαίρετα τμήμα αιγιαλού εξαιρετικά μεγαλύτερο από το εγκεκριμένο, βάσει του συμφωνητικού παραχώρησης στο Καλαμοπόδι της Μυκόνου. 

Η εταιρεία, δηλαδή, αν και θα έπρεπε να κάνει χρήση μόνο 355,8 τετραγωνικών μέτρων, εντοπίστηκε να έχει καταλάβει περίπου τετραπλάσια έκταση, δηλαδή 1.204,20 τ.μ.

Ως αποτέλεσμα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην ανάκληση του συμφωνητικού μίσθωσης-άδειας απλής χρήσης αιγιαλού, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για εργασίες χωρίς άδεια σε beach bar Paradise Resort Mykonos.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε, τότε, δηλώσει ότι κατ’ εντολήν του λάμβαναν χώρα οι εργασίες και ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες Αρχές.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα (“Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις”), προβλέπει την «ανωνυμοποίηση» της διαδικασίας μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας των πολιτών να ελέγχουν τους «ομπρελάδες», την αντιμετώπιση των «μπλοκ» μισθώσεων στις περιοχές όπου υπάρχουν συνεχόμενες, όμορες στην παραλία επιχειρήσεις, καθώς και την αυστηροποίηση των προστίμων στους παραβάτες, ακόμη και σε όσους εμποδίζουν την πρόσβαση.

Επίσης, προβλέπεται νέα διαδικασία οριοθέτησης των αιγιαλών και της παραλίας.

Τη διαδικασία θα χειρίζεται μια επιτροπή που θα συγκροτείται ανά περιφερειακή ενότητα και θα περιλαμβάνει δύο στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας, τον λιμενάρχη, έναν γεωλόγο του Δημοσίου και τον προϊστάμενο της πολεοδομίας.

Μετά τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και τυχόν παλαιού αιγιαλού, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι επιτρέπεται η απαλλοτρίωση τυχόν ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που προϋπάρχουν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή