Ο φετφάς του Λωτ και ο αυτόνομος

Ο φετφάς του Λωτ και ο αυτόνομος

Οι αφορισμοί των ιμάμηδων κατά του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ και τα δικά του ερείσματα στη μειονότητα

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσευχή της Παρασκευής 1ης Μαρτίου, στα τεμένη της Θράκης την τιμητική τους είχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο βιβλικός Λωτ από τα Σόδομα και Γόμορρα. Εκείνη την ημέρα οι ιμάμηδες ανέγνωσαν φετφά του εκλεγμένου (παράνομου) μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, διά του οποίου ο Ιλχάν Αχμέτ εξοβελίζεται στο «πυρ το εξώτερον», ως αμαρτωλός, γιατί τόλμησε να ψηφίσει τον νόμο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών (λέγοντας όχι στην τεκνοθεσία).

Ο φετφάς, δεσμευτική θρησκευτική οδηγία για τους πιστούς, ξεκινούσε με αναφορά στα Σόδομα και Γόμορρα και την τιμωρία του λαού του Λωτ, «που αγνόησε τις απαγορεύσεις του Κυρίου μας και αντιμετώπισε μια οδυνηρή έκβαση πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την ανηθικότητά του» και εξαπέλυε την οργή (αφορισμό) του προφήτη στην «κεφαλή» του Ιλχάν.

«Είναι απαράδεκτο ότι ένας πολιτικός, ειδικά μέλος μιας μειονότητας, υποστήριξε αυτόν τον νόμο, ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από το Ισλάμ και δεν συνάδει με τις εθνικές και θρησκευτικές μας αξίες. Λέμε εναντίον όσων στήριξαν αυτόν τον νόμο (για τον Ιλχάν) τη φράση του Λωτ: «Είμαι αηδιασμένος με αυτό το έργο σου!», ανέφερε ο μουφτής στον φετφά.

Εκτοτε οι πόρτες των απανταχού τζαμιών έκλεισαν και επισήμως για τον ομόθρησκο αδελφό Αχμέτ. Επαψαν να τον προσκαλούν επισήμως στην προσευχή ως εκλεγμένο βουλευτή, ούτε στα ιφτάρ, τα τραπεζώματα του Ραμαζανίου δηλαδή, όπως γινόταν στις καλές εποχές, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος με το «σύστημα» του προξενείου.

Ο ίδιος δείχνει να αγνοεί τον φετφά. Πηγαίνει απρόσκλητος στην προσευχή και στα ιφτάρ, όμως με την ανοιχτή αποκήρυξή του από τον μουφτή και την εκδίωξή του από το τζαμί, ο εναντίον του πόλεμος από το τουρκικό προξενείο και πίσω από αυτό της «μητέρας πατρίδας», λαμβάνει και θρησκευτικά χαρακτηριστικά – εξελίσσεται σε επιχείρηση πολιτικής εξόντωσής του, όπως καταγγέλλουν ανοιχτά στενοί του συνεργάτες. «Η εντολή είναι, δεν θα καλέσετε τον Ιλχάν», λέει.

Το προηγούμενο

Η σύγκρουση του βουλευτή Αχμέτ με τους μηχανισμούς του προξενείου της Κομοτηνής και τον σκληρό πυρήνα της μειονότητας δεν ξέσπασε με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Του θρησκευτικού φετφά είχε προηγηθεί άλλος, πολιτικός, εκπορευόμενος από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που κατ’ απαίτηση του προξενείου, όπως λέει ο ίδιος, προχώρησε στη διαγραφή του από μέλος της, με σκοπό να του φράξουν τον δρόμο της πολιτικής. Ο λόγος; Η δημόσια αποδοκιμασία περί απροκάλυπτης εμπλοκής του Τούρκου προξένου στις πολιτικές δραστηριότητες και την καθημερινότητα της μειονότητας στη Θράκη.

«Είναι εκσυγχρονιστές αυτοί που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρατώντας την ταυτότητά τους», λέει για τους 7.000 που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές παρά την ντιρεκτίβα εναντίον του από κύκλους του προξενείου.

Παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ο Ιλχάν κατήγγειλε χειραγώγηση της ψήφου της μειονότητας από πλευράς προξενείου. Η αντίδραση ήρθε με τη διαγραφή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, στην οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, παράτυποι μουφτήδες και λοιπές προσωπικότητες της μειονότητας, με μια ανακοίνωση – πολιτικό φετφά, στην οποία τον κατηγορούσαν για «προδοσία» και πέρασμά του στο στρατόπεδο των Χριστιανών.

Η υπόγεια ντιρεκτίβα προς τους μουσουλμάνους της Ροδόπης ήταν «καμία ψήφος στον προδότη Ιλχάν», όμως γύρω στους 7.000 ψηφοφόρους δεν υπάκουσαν και τον εξέλεξαν, για πέμπτη φορά (τέσσερις γεμάτες θητείες και μία στη Βουλή που διαλύθηκε αμέσως), βουλευτή. Οταν ο Ιλχάν ερωτάται ποιο είναι αυτό το ακροατήριο της μουσουλμανικής κοινωνίας που τον υποστηρίζει κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» σε αυτή του την πολιτική «περιπέτεια», απαντάει:

«Είναι άνθρωποι εκσυγχρονιστές, μεταρρυθμιστές και γενικά αυτοί που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρατώντας φυσικά την ταυτότητά τους. Είναι συμπολίτες ομόθρησκοί μου που δεν αποδέχονται τον αρνητικό τρόπο παρέμβασης και θέλουν θετική ατζέντα, να βελτιώσουν δηλαδή την καθημερινότητά τους, ενώ η Τουρκία τους λέει: όχι ρε παιδιά, ό,τι και να κάνετε θα είστε Τούρκοι, η Ελλάδα δεν θα σας αποδεχτεί ποτέ, δεν θα σας κάνει αστυνομικούς, δεν θα σας κάνει πυροσβέστες, δεν θα γίνετε υπουργοί, δεν θα γίνετε επιχειρηματίες, δεν θα σας αγαπήσει, θα είστε πάντα φτωχοί. Και γιατί θα σας έχουν πάντα φτωχούς; Ακριβώς γιατί είστε Τούρκοι. Οποιος τολμήσει να επιχειρήσει να βελτιώσει αυτή την κατάσταση, να δείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, γίνεται αυτομάτως μαύρο πρόβατο. Μέσω των μηχανισμών προσπαθούν να πείσουν ότι ο κόσμος στη Θράκη υφίσταται διακρίσεις και τότε όλα καλά. Δέχομαι μεγάλο πόλεμο και εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίζω πλήρη αδιαφορία. Εμένα με ψήφισαν 7.000 άνθρωποι στις τελευταίες εκλογές. Ολοι αυτοί είπαν ότι παρόλο που εμείς συνδεόμαστε με την Τουρκία, έχουμε παιδιά που σπουδάζουν εκεί, θα πάμε στον Ιλχάν. Δεν πρέπει η Ελλάδα να τους ανταμείψει αυτούς; Η στήριξη σ’ εμένα είναι στήριξη αυτής της προσέγγισης για τη μειονότητα».

Ο Ιλχάν Αχμέτ γνωρίζει ότι σε αυτή τη σύγκρουση, είναι ένας εναντίον όλων. «Τώρα βρήκαν την ευκαιρία με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να με στοχοποιήσουν και να με λιντσάρουν περαιτέρω. Στην Τουρκία έγραψαν ότι είμαι άνθρωπος του Δένδια, υπονομευτής της ελληνοτουρκικής φιλίας, πράγμα απολύτως ψευδές. Μάλιστα εγώ την περίοδο που είχα τεθεί σε φίμωση και είχαν διαρραγεί οι σχέσεις μου με το τουρκικό προξενείο πήγα στην Αγκυρα, συνάντησα εκεί βουλευτές και προσπάθησα να τους πείσω να πέσει η ρητορική της έντασης, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο. Με κατηγόρησαν για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές με αφορμή την παρουσία μου στην παραλαβή των Rafale και τους απάντησα ότι παρέστην ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στην προηγούμενη θητεία μου, πράγμα που θεώρησαν προδοτικό».

Το «σπασμένο μολύβι»

Στον εναντίον του πόλεμο, ο Ιλχάν καταγγέλλει και ανοιχτές απειλές κατά της ζωής του από φανατικούς εθνικιστές στην Τουρκία. Οπως λέει, όταν ξεκίνησε η σύγκρουσή του με το προξενείο υπήρξε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τούρκων Κωνσταντινούπολης, στην οποία αναφερόταν ότι «έσπασε το μολύβι του Ιλχάν».

Τι σημαίνει αυτό; «Στην Τουρκία όταν κάποιος καταδικάζεται σε θάνατο, ο δικαστής αφού ανακοινώσει την ποινή σπάζει από έδρας το μολύβι, θέλοντας συμβολικά να δείξει ότι απεύχεται να υπογράψει άλλη θανατική καταδίκη. Στην ανακοίνωση του συλλόγου αυτού αναγραφόταν: “Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Ιλχάν Αχμέτ. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έσπασαν το μολύβι του…».

Εκτός από φετφάδες, «σπασμένα μολύβια», κατάρες για προδοσίες, ο Ιλχάν Αχμέτ δέχεται υπογείως κριτική –όχι μόνο από μουσουλμανικής πλευράς– για πολιτικό οπορτουνισμό, μεταπήδηση δηλαδή από κόμμα σε κόμμα για την εκλογική του επιβίωση. Οταν του θέτουν το ερώτημα γελάει: «Ξέρω ότι το διακινούν αυτό. Εγώ ήμουν με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ημουν και παραμένω ένας άνθρωπος με φιλελεύθερες απόψεις που δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις του Σαμαρά στη Ν.Δ. Ετσι πήγα με την Ντόρα. Οταν το κόμμα της “έκλεισε” αποφάσισα να πολιτευθώ με το Ποτάμι, που θεώρησα ότι είναι πιο κοντά στα ιδεολογικά μου πιστεύω. Και όταν το Ποτάμι διαλύθηκε, πολιτεύθηκα με το ΠΑΣΟΚ. Παραμένω πάντα σταθερός στις ιδέες μου και στον αγώνα για τη βελτίωση της θέσης της μειονότητας».

Η Τουρκία, όπως η Ρωσία

Κληθείς να εξηγήσει την πολιτική της Τουρκίας που όπως υποστηρίζει επιδιώκει τη μη βελτίωση της θέσης της μουσουλμανικής κοινωνίας, ο Ιλχάν δεν διστάζει να την παραλληλίσει με αυτήν της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία. «Η Τουρκία θέλει να μη βελτιωθεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά η κατάσταση, έτσι ώστε να έχει στα χέρια της όπλο, και να λέει στην Ε.Ε., στα διεθνή φόρουμ, ότι η τουρκική μειονότητα καταπιέζεται από την Ελλάδα. Επιδιώκει αφορμή προκειμένου αύριο μεθαύριο να κάνει και παρεμβάσεις, ακόμα και στρατιωτικές. Αυτό δεν είχαμε στην Ουκρανία με τη Ρωσία; Δεν έλεγε η Ρωσία ότι οι ρωσόφωνοι καταπιέζονται και εισέβαλε στρατιωτικά; Μίλησα πρόσφατα σε εκδήλωση της Ε.Ε. για τον ρόλο των μειονοτήτων στην Ευρώπη και εκεί το είπα, ότι αν αφήσουμε το άλλο κράτος να έχει αφήγημα μπορεί και να εισβάλει. Ως βουλευτής έλεγα: Βοηθήστε στην καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη, και μας έδωσαν 3 εκατ. ευρώ. Συνέβαλα στην ποσόστωση του 5 τοις χιλίοις στο Δημόσιο, εγώ το έκανα με την Ντόρα. Προέβαλα πάντα θετική ατζέντα. Ετσι όμως χαλάω το τουρκικό αφήγημα στη Θράκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή