Θεσσαλία: «Δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση το ολλανδικό σχέδιο»

Θεσσαλία: «Δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση το ολλανδικό σχέδιο»

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού δεν είναι μία από τις επιλογές μας»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ολλανδικό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, από τις οποίες θα επιλέξουμε να υλοποιήσουμε αυτές που θεωρούμε πιο αποτελεσματικές και εναρμονισμένες στο ελληνικό περιβάλλον», ανέφερε από τη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με το «αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ολλανδικό σχέδιο που προτείνει την αντικατάσταση της καλλιέργειας βάμβακος», ο κ. Σταμενίτης υπογράμμισε πως «η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού δεν είναι μία από τις επιλογές μας».

«Κατανοώ την ανησυχία» για τους παραγωγούς βαμβακιού της Θεσσαλίας, «όμως έχει εκφραστεί η θέση μας, διά στόματος τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως είπε, «το master plan το οποίο εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία, είναι μία ολιστική πρόταση διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, που ξεπερνά τις 400 σελίδες. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για τη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, μετά την επεξεργασία των οποίων θα προκύψει μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα ληφθούν και τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει και εφαρμόζονται ή θα εξαγγείλει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, οι προτάσεις του σχεδίου αφορούν τομείς, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν στο σύνολό τους. «Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της, θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, των αγροτών, των φορέων, σχετικά με τα προτεινόμενα στο ολλανδικό σχέδιο» είπε ο υφυπουργός.

«Το master plan εκπονήθηκε από επιστήμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία στο πεδίο, με πραγματικά δεδομένα. Αρα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δουλειά που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά, ως οδικό χάρτη όμως που μας δείχνει τον δρόμο για να μετατρέψουμε την καταστροφή σε μια ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Πέραν αυτού δεν είναι δεσμευτικό. Είναι στην ευχέρεια της ελληνικής Πολιτείας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ελληνική πραγματικότητα, να επιλέξει ποιες από τις προτάσεις θα υλοποιήσει. Μαζί με την κυβέρνηση, τους θεσμούς, τους πολίτες, θα συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχήμα εφαρμογής του ολλανδικού σχεδίου ή την πρόταση ανασυγκρότησης, με γνώμονα ότι τα περιβαλλοντικά θέματα παραμένουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

«Κέντρο της βαμβακοκαλλιέργειας η Θεσσαλία»

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια βαμβακιού, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων από βαμβακοκαλλιέργειες. «Διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση εξαγωγής βαμβακιού και το ελληνικό βαμβάκι βρίσκεται ανάμεσα στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας και στα τρία πιο εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα. Η Θεσσαλία αποτελεί το κέντρο της βαμβακοκαλλιέργειας. Η βιομηχανία βάμβακος είναι το 90% με 95% προσανατολισμένη στις εξαγωγές», σημείωσε. Διευκρίνισε δε ότι «οι απαιτήσεις στο νερό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για να κριθεί η ποιότητα μιας καλλιέργειας».

«Το ελληνικό βαμβάκι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή του ποιότητα. Εχουμε αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία γύρω από αυτό, η χώρα μας διαθέτει ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες. Εχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από επιχειρήσεις και παραγωγούς, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός. Δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και υπάρχει μια διασφαλισμένη αγορά. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση του νερού που μπορούν και πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Το βαμβάκι, για να έχει μεγάλη παραγωγή χρειάζεται απλά επάρκεια νερού όχι υπερκατανάλωση. Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες για άρδευση και τη συνολική κατανάλωση νερού που πρακτικά λαμβάνει η χώρα τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ναι, ακούμε και αξιολογούμε πάντοτε όλες τις προτάσεις που φθάνουν σε εμάς, όμως όχι, δεν υποστηρίζουμε αβίαστα οποιαδήποτε αντικατάσταση καλλιέργειας. Απαιτείται λοιπόν συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.

Εν προκειμένω, για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις ελληνικές στρατηγικές και η ειδική ενίσχυση βάμβακος θα χορηγείται σίγουρα μέχρι το 2027 με την ίδια τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα, 73,03 ευρώ το στρέμμα», κατέληξε ο κ. Σταμενίτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT