1.186 μετανάστες σε τρεις μήνες σε Γαύδο και Ν. Κρήτη

1.186 μετανάστες σε τρεις μήνες σε Γαύδο και Ν. Κρήτη

42 διακινητές έχουν συλληφθεί εντός του 2024

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς δεν έχουμε μαγαζιά για να αγοράσουμε επιπλέον τρόφιμα, δεν έχουμε προσωπικό στον δήμο, δεν έχουμε καν οδηγό στον δήμο. Κάθε φορά αναζητούμε έναν νέο σε ηλικία –γιατί από τους 60-70 κατοίκους του νησιού οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία– για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βγαίνουν σε μια απομακρυσμένη παραλία, – μια ώρα με τα πόδια από τον δρόμο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η δήμαρχος Γαύδου Μανωλία Στεφανάκη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη τις δυσκολίες στη φροντίδα των μεταναστών που τους τελευταίους μήνες φθάνουν στο νησί από τη Λιβύη, δεδομένου ότι «η Γαύδος είναι μοναδική περίπτωση».

Η κ. Στεφανάκη πιστεύει ότι ο κ. Καιρίδης κατανόησε την κατάσταση, ενώ από χθες, και για πρώτη φορά, στελεχώθηκε το φυλάκιο του νησιού, οπότε ένας λιμενικός να μπορεί να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης στην ξηρά όταν χρειάζεται. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, προβλέπεται –με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε– η χρηματοδότηση των νησιών που υποδέχονται μετανάστες λόγω αφίξεων από θαλάσσης, προκειμένου να υποστηριχθούν για τα έξοδα που χρειάστηκε να κάνουν. Εως τώρα δεν μπορούσαν να δοθούν κονδύλια σε νησιά που δεν έχουν μόνιμες δομές υποδοχής (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Στη Γαύδο από την αρχή του χρόνου έχουν φθάσει περίπου 300 μετανάστες, ωστόσο τον τελευταίο μήνα δεν έχουν σημειωθεί αφίξεις, καθώς το Λιμενικό πραγματοποιεί τις διασώσεις στη θάλασσα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης πριν μεταβεί στη Γαύδο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού και βουλευτών του νομού, καθώς από την αρχή του χρόνου πάνω από 1.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της νότιας Κρήτης. Ενώ εδώ και δύο εβδομάδες οι αφίξεις είχαν σταματήσει, χθες μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο εντοπίστηκαν 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου. Επρόκειτο για 74 άτομα τα οποία διασώθηκαν από το Λιμενικό και μεταφέρθηκαν στην Παλαιοχώρα Χανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, όλο το 2023 στην Κρήτη και στη Γαύδο έφθασαν 683 μετανάστες, ενώ φέτος, από την αρχή του χρόνου έως τις 29 Μαρτίου, είχαν ήδη φθάσει 1.186 μετανάστες. Ο δήμαρχος Χανίων χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική δεδομένου ότι η νέα πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών δεν φαίνεται να μπορεί να κλείσει άμεσα. Τόνισε όμως ότι ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε στήριξη από την κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο, «θεωρούμε ότι με την επίσκεψη του υπουργού άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η δυνατότητα φιλοξενίας των μεταναστών που φθάνουν σε συγκεκριμένο χώρο για χρονικό διάστημα 2-3 ημερών, ενώ από την πλευρά του υπουργού υπήρξε η δέσμευση για άμεση μετακίνηση στην ενδοχώρα των μεταναστών που φθάνουν στην Κρήτη και στη Γαύδο.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το συγκεκριμένο θέμα και ο κ. Καιρίδης θα έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς παράγοντες.

Οι αριθμοί

1.186
μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις ακτές της νότιας Κρήτης (έως 29/3/24).

683
μετανάστες αφίχθησαν συνολικά το 2023.

42
διακινητές έχουν συλληφθεί εντός του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT