ΕΟΦ: Συναγερμός για λιποδιαλυτικό που έχει προκαλέσει 30 θανάτους στη Βρετανία

ΕΟΦ: Συναγερμός για λιποδιαλυτικό που έχει προκαλέσει 30 θανάτους στη Βρετανία

Το βιομηχανικό χημικό προϊόν περιέχει τοξική ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς και ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενος ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για προϊόν που διακινείται στην Ελλάδα και περιέχει ουσία «εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Οπως επισημαίνει, το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps, το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Εχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

«Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή