Σφραγίστηκαν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο COCO-MAT

Σφραγίστηκαν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο COCO-MAT

Εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφραγίστηκαν την Παρασκευή οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, αφού το Εφετείο απέρριψε το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Την κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος του κτιρίου έχει αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία όμως δύσκολα θα προλάβει να δημοπρατήσει διαγωνισμό για την εκτέλεσή της έως το Μάιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η σφράγιση του τμήματος του κτιρίου που κηρύχθηκε αυθαίρετο (δηλαδή το τμήμα πάνω από το ύψος των 24 μέτρων) έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2019. Η εφαρμογή της απόφασης έχει ήδη καθυστερήσει πολύ για διάφορους λόγους: από τη μια η τεχνική πολυπλοκότητα του εγχειρήματος (αφαίρεση τμήματος λειτουργικού κτιρίου χωρίς να επηρεαστεί στατικά το υπόλοιπο), από την άλλη η απροθυμία ή αργή ανταπόκριση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και το πλήθος των νομικών ενεργειών στις οποίες έχει προβεί προσπαθώντας να ανακόψει την απόφαση η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Μπλε Κέδρος.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επανήλθε για δεύτερη φορά στην υπόθεση, ζητώντας από το υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει σε ολική ή μερική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου (ως προς το αυθαίρετο τμήμα) και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (η οποία είναι αρμόδια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων) να προχωρήσει στην κατεδάφιση μέχρι τον Μάιο του 2024.

Τον Αύγουστο του 2023, το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου «COCO-MAT Athens BC», την οποία με νεότερη απόφαση μετέθεσε για ένα μήνα αργότερα. Η Μπλε Κέδρος προσέφυγε κατά των δύο αποφάσεων σφράγισης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, καταθέτοντας αίτηση αναστολής αλλά και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής (και τα δύο έχουν ως σκοπό να «παγώσουν» τη σφράγιση του ξενοδοχείου).

Η συνέχεια παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το 5ο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές του φθινοπώρου δέχθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής της εταιρείας. Ομως τον Νοέμβριο εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, λόγω αναρμοδιότητας. Το γεγονός ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο δεν το εμπόδισε να «παγώσει» την απόφαση σφράγισης, την οποία δεν ανακάλεσε όταν έκρινε ότι τελικά δεν είχε αρμοδιότητα για την υπόθεση.

Τον Ιανουάριο (με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αποχής των δικηγόρων) το υπουργείο Τουρισμού επανήλθε, αυτή τη φορά στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας να ανακληθεί το «πάγωμα» της σφράγισης. Λίγες ημέρες αργότερα, το Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου εν μέρει, δηλαδή μόνον ως προς τους παράνομους ορόφους του ξενοδοχείου (συντασσόμενο με την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ). Το υπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε το ξενοδοχείο και στα μέσα Μαρτίου πήγε για να σφραγίσει το αυθαίρετο τμήμα, το οποίο όμως δεν είχε εκκενωθεί από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε σύμβαση με το ΤΕΕ, το οποίο θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος στο έργο», εξηγεί ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Ζαφειρόπουλος.

Ακολούθως, όπως προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις η νομοθεσία, το υπουργείο απευθύνθηκε στον εισαγγελέα. Τελικώς, η διεύθυνση του ξενοδοχείου ειδοποίησε ότι ο χώρος είχε εκκενωθεί και έτσι την προηγούμενη Παρασκευή εκτελέστηκε η σφράγιση χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Η σφράγιση θα ισχύσει μέχρι να εκδοθούν, στα μέσα Απριλίου, οι αποφάσεις για τις αιτήσεις αναστολής, που εκδικάστηκαν στο Εφετείο στα μέσα Μαρτίου. Αν η απόφαση του Εφετείου είναι ίδια με την προηγούμενη, τότε το αυθαίρετο τμήμα του ξενοδοχείου θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι να αποφανθεί οριστικά το δικαστήριο επί της προσφυγής της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ παρακολουθεί τη συμμόρφωση και στις αρχές Μαΐου θα επανέλθει για τρίτη φορά στην υπόθεση.

Ποια είναι η συνέχεια; «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ, το οποίο θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος στο έργο», εξηγεί ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. «Το ΤΕΕ θα βοηθήσει με τα εξειδικευμένα στελέχη του τις υπηρεσίες μας να συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη που θα καθορίσει τον τρόπο κατεδάφισης (μέθοδος, προϋπολογισμός κ.λπ.). Μέχρι τον Μάιο η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα προκηρυχθεί δεύτερος διαγωνισμός για την εκτέλεση της κατεδάφισης».

Αισιοδοξία

Ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια, παρά την καθυστέρηση. «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που δεν έχει ξανατύχει σε δημόσια υπηρεσία, αλλά δεν φοβούμαστε να το υλοποιήσουμε. Προτιμούμε να καθυστερήσουμε λίγο για να διασφαλίσουμε απόλυτα τη διαδικασία, παρά να εκθέσουμε το Δημόσιο σε πιθανές αξιώσεις του ιδιώτη. Στην υπόθεση αυτή κρίνεται η αξιοπιστία του Δημοσίου και η ικανότητά του να χειριστεί δύσκολες περιπτώσεις. Να σημειώσω πάντως ότι κρατάμε ενήμερο το ΣτΕ».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μπλε Κέδρος έχει καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου Αθηναίων, αξιώνοντας να της καταβληθεί αποζημίωση για το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου που της επιβλήθηκε (περίπου 6 εκατ. ευρώ), με το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη επειδή η οικοδομική άδεια (που μετά ακυρώθηκε εν μέρει) εκδόθηκε νομίμως από την πολεοδομία του δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή