Δήμος Αθηναίων: Ελεγχοι και αύξηση των προστίμων για παράνομα τραπέζια

Δήμος Αθηναίων: Ελεγχοι και αύξηση των προστίμων για παράνομα τραπέζια

Τι ανέφερε ο Χ. Δούκας για τραπεζοκαθίσματα, Βασ. Ολγας, γήπεδο του Παναθηναϊκού

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των προστίμων για την παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και χρήση δημόσιου χώρου από καταστήματα εστίασης δήλωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ώστε να αποδώσουν οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο δήμος. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τόνισε επίσης ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Αστυνομία και στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια τα οποία «αφορούν τον κόσμο και την καθημερινότητά του». Πρόσθεσε ακόμη ότι η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας θα ανοίξει εάν λυθεί το πρόβλημα με τα αρχαία. «Ετσι κι αλλιώς, ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Δεν είναι στο δικό μου χέρι. Δεν μπορεί όμως και να σκάβουν τη Βασ. Ολγας δέκα χρόνια. Μη γίνει ο νέος “Μεγάλος Περίπατος”».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος. Ωστόσο ανέφερε ότι πολλές φορές η επιβολή προστίμων δεν αποδίδει σε σχέση με τον περιορισμό της παραβατικότητας. «Εχουμε κάνει από τον Ιανουάριο 2.000 ελέγχους. Στις 1.000 περιπτώσεις ή δώσαμε πρόστιμο ή πήραμε τραπεζοκαθίσματα. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο βαθύ για τον εξής λόγο: διότι το κόστος των προστίμων είναι κοντά στα 1.000-1.500 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή την ημέρα, αν το αναγάγετε, είναι ένας καφές. Αρα σου λέει και ο καταστηματάρχης “αυτό είναι το πρόστιμο, το πληρώνω και βγάζω τα χρήματα επί 100″», περιέγραψε. Το γεγονός ότι τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν τα καταστήματα εστίασης για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε μεγαλύτερη έκταση από την άδεια την οποία διαθέτουν είναι πολύ μικρότερα από το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν –άλλωστε κανένας δεν θα τοποθετούσε περισσότερα τραπέζια αν δεν είχε πολλούς πελάτες– είναι ένα πάγιο πρόβλημα. Ακόμη περισσότερο οι ίδιες οι διαδικασίες, χρονοβόρες, δύσκαμπτες, γραφειοκρατικές και πολύπλοκες, καθιστούν την επιβολή της νομοθεσίας επί του πρακτέου αδύναμη και συχνά αδύνατη.

Δήμος Αθηναίων: Ελεγχοι και αύξηση των προστίμων για παράνομα τραπέζια-1
Οι κατασκευές που έχουν χτιστεί επί του πεζοδρομίου στην πλατεία Κολωνακίου, παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 2018 για την απόσυρσή τους, αλλά και του ΣτΕ το 2019 υπέρ του δήμου, παραμένουν στη θέση τους. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι κατασκευές που έχουν χτιστεί επί του πεζοδρομίου στην πλατεία Κολωνακίου από το κατάστημα «Λυκόβρυση» και άλλα καταστήματα στον ίδιο δρόμο παραπλεύρως, που παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 2018 (δημαρχία Καμίνη) για την απόσυρσή τους, αλλά και του ΣτΕ το 2019 υπέρ του δήμου, παραμένουν στη θέση τους. Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο τότε ιδιοκτήτης του καταστήματος ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δήμου για απόσυρση των κατασκευών, ωστόσο το ΣτΕ ακύρωσε την προσφυγή του. Η «Κ» έχει αναδείξει το θέμα, ωστόσο οι υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν κινηθεί προς εφαρμογή των αποφάσεων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Αστυνομία και στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είχε λάβει άδεια επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου να κατασκευάσει πέργκολες έτσι ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο όσοι κάθονταν στα τραπεζάκια που έχουν τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο. Ομως οι πέργκολες μετατράπηκαν σε ένα δεύτερο κατάστημα που καταλαμβάνει όλο το πεζοδρόμιο, μόνιμη κατασκευή με γυάλινες πόρτες που ανοίγουν αυτόματα και εγκατάσταση κλιματιστικών. Οι πεζοί για να διέλθουν από το σημείο θα πρέπει να κατέβουν στον δρόμο ή να περάσουν ανάμεσα από τα τραπέζια και τους θαμώνες που τρώνε.

Το τμήμα πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση, δεδομένης της απόφασης του ΣτΕ και της κανονιστικής απόφασης επί των ημερών του Καμίνη που τυπικά ισχύει. Πηγές από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ανέφεραν ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό στην πλατεία, οπότε και θα οργανωθεί συνεκτικά η όποια παρέμβαση στον χώρο.

Οσον αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι το έργο «ήταν σε κώμα, δεν είχε σφυγμό. Δεν “έτρεχε” καμία δραστηριότητα. Η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη μόνο στα λόγια. Δεν είχε κατατεθεί ποτέ τεχνικό δελτίο. Είχαν γίνει εγκαίνια χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια». Τόνισε πάντως ότι «μπουλντόζες θα μπουν γρήγορα και θα δείτε κι εσείς ότι, παρά τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, το έργο θα γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή