Οι μετέωροι ασθενείς του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Οι μετέωροι ασθενείς του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Εκλεισε το τμήμα βραχυθεραπείας, καθώς το μηχάνημα ακτινοθεραπείας με κοβάλτιο βγήκε εκτός λειτουργίας

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός λειτουργίας τίθεται από σήμερα το τμήμα βραχυθεραπείας στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά δύο γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ανεγχείρητο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η είδηση ενδεχομένως αιφνιδίασε πολλές ασθενείς, όχι όμως τους εργαζoμένους στο αθηναϊκό νοσοκομείο, καθώς επρόκειτο για ένα προδιαγεγραμμένο τέλος.

Το τμήμα διαθέτει από το 2002 ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας με κοβάλτιο. «Από το 2016 οι εταιρείες μας είχαν κοινοποιήσει ότι δυσκολεύει η εξεύρεση ανταλλακτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τα σέρβις, και μας είχαν δώσει πίστωση χρόνου περίπου 4 ετών για να κινήσουμε τις διαδικασίες αντικατάστασης του μηχανήματος», εξηγεί στην «Κ» η Σοφία Χατζίδου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καρδιολόγος και διευθύντρια του αιμοδυναμικού τμήματος. «Ως σύλλογος ενημερώσαμε ήδη από το 2018 τη ΔΥΠΕ και το υπουργείο», σημειώνει. Εγιναν από κοινού με το υπουργείο προσπάθειες, ώστε το μηχάνημα, που κοστίζει 320.000 ευρώ (σ.σ. συν τον ΦΠΑ), να αγοραστεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ· όμως οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν. «Από το 2023 κατέστη σαφές ότι το μηχάνημα θα έβγαινε άμεσα εκτός λειτουργίας, όπερ και εγένετο», λέει με πικρία η κ. Χατζίδου.

«Τον Νοέμβριο ενημερώσαμε τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδη, για το αδιέξοδο της κατάστασης και προσφάτως πράξαμε το ίδιο με τον κ. Γεωργιάδη· και οι δύο έδειξαν ευαισθησία και ενέταξαν την αντικατάστασή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», σχολιάζει η κ. Χατζίδου, «μάλιστα ο νυν υπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή του για την πολυετή ολιγωρία των καθ’ ύλην αρμοδίων».

Από το 2018 αναζητείται λύση – Περίπου 100 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα προωθηθούν στον «Αγιο Σάββα» για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν κρύβει την απογοήτευση για τη στάση που κράτησαν οι διοικήσεις του νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια, καθώς φαίνεται ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τη σημασία του μηχανήματος και να θέσουν ως προτεραιότητα την αγορά νέου. «Αυτή τη στιγμή διακόπτονται οι θεραπείες τουλάχιστον για έξι μήνες», διευκρινίζει, «δεν είναι πλέον θέμα οικονομικό, αλλά διαδικαστικό, καθώς η αγορά προϋποθέτει την κήρυξη διαγωνισμού, την κατάθεση προτάσεων και ενστάσεων…». Μέχρι τότε τι θα κάνουν οι περίπου 100 γυναίκες (σ.σ. το 2023 ήταν 129) που θα έκαναν τις θεραπείες τους μέχρι το τέλος του έτους στο «Αλεξάνδρα»; «Το ίδιο μηχάνημα υπάρχει στον “Αγιο Σάββα” και στο “Αττικό” και με απόφαση του διοικητή της Δ΄ ΥΠΕ οι δικές μας ασθενείς θα προωθηθούν στον “Αγιο Σάββα”», απαντάει η κ. Χατζίδου. Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία μεταξύ των ασθενών για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία στη θεραπεία καρκινοπαθών πρέπει να τηρούνται ευλαβικά –- δεδομένου ότι και ο “Αγιος Σάββας” εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών.

Επιπλέον, ενόψει της έναρξης του προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι γυναίκες που θα χρειαστούν θεραπεία. «Αν δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες από τα άλλα δύο δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει το υπουργείο να αποζημιώσει τις ασθενείς, ώστε να υποβληθούν σε θεραπεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», παρατηρεί η κ. Χατζίδου. Στο «Αλεξάνδρα» υπάρχει και ένας άλλος «μεγάλος ασθενής», ο ένας εκ των δύο ψηφιακών αγγειογράφων, αξίας 700.000 ευρώ, που αφορά καρδιοπαθείς.

Αγορασμένος το 2000 λειτουργεί και αυτός έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το όριο ζωής από την κατασκευάστρια εταιρεία. «Οι επίσημες εταιρείες μας άφησαν, έχουμε βρει μια εξωσυμβατική και μας κάνει σέρβις», απαντάει η κ. Χατζίδου – «εντάχθηκε κι αυτός στο Ταμείο και εύχομαι να προλάβουμε».

Κώδωνας κινδύνου ηχεί και από την Κρήτη και συγκεκριμένα από την Παιδοψυχιατρική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ, τη μοναδική δημόσια δομή στο νησί και σε όλη τη νότια Ελλάδα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε μείνει με δύο ειδικευμένους παιδοψυχιάτρους», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης.

«Αυτό σημαίνει ότι εφημέρευαν εναλλάξ 15 μέρες τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι δεν πληρώνονται», συμπληρώνει. Το αδιέξοδο ήταν γνωστό σε όλους τους εμπλεκομένους. «Πλέον ο ένας εκ των δύο δήλωσε παραίτηση, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει τον φόρτο εργασίας». Είναι κοινό μυστικό ότι η Κρήτη έχει αυξημένους δείκτες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα στις αυτοκτονίες και στην παραβατικότητα στους ανηλίκους. Ταυτόχρονα, η κλινική αναλαμβάνει τη νοσηλεία περιστατικών και τις εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκτιμήσεις και για το νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

«Με έναν παιδοψυχίατρο δεν μπορεί να λειτουργήσει η κλινική», λέει ο κ. Βρύσαλης. Από την πλευρά του ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, επισημαίνει τις προσπάθειες που έχουν γίνει για στελέχωση. «Οι προκηρύξεις του 2023 απέβησαν άκαρπες, αναμένουμε τα αποτελέσματα της φετινής», εξηγεί. «Ξεκινούν άμεσα να εργάζονται δύο ειδικευόμενοι παιδοψυχίατροι που θα μπορούν να συνεισφέρουν σε εφημερίες. Το προηγούμενο διάστημα είχαν έρθει από νοσοκομεία της Αττικής παιδοψυχίατροι, αξιοποιώντας τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο, ενώ προσπαθούμε να μεταπείσουμε τον υπό παραίτηση δεύτερο παιδοψυχίατρο». Τέλος, σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο αποφασίστηκε να προκηρυχθεί θέση αναπληρωτή καθηγητή παιδοψυχιατρικής, που θα υπηρετεί και στην εν λόγω κλινική. Οι εργαζόμενοι, πάντως, κάνουν λόγο για «μπαλώματα» που δεν δίνουν οριστική λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή