Εκθεση με επαναπατρισμένες αρχαιότητες από τις ΗΠΑ

Εκθεση με επαναπατρισμένες αρχαιότητες από τις ΗΠΑ

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, πραγματεύεται επίσης τη μακρά και δύσκολη πορεία επαναπατρισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκθεση «Ιστορίες με αίσιο τέλος, η επιστροφή τριών αρχαιοτήτων από την Ατλάντα», υποδέχεται από την Παρασκευή 5 Απριλίου το Φετιχιέ Τζαμί των Αθηνών.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών του υπουργείου Πολιτισμού.

Πραγματεύεται τη μακρά και δύσκολη πορεία επαναπατρισμού τριών ελληνικών αρχαιοτήτων, μιας πήλινης μινωικής λάρνακας με γραπτή διακόσμηση, μιας μαρμάρινης καθιστής ανδρικής μορφής από τον διάκοσμο επιτύμβιου ναΐσκου και ενός μαρμάρινου αγάλματος της θεάς Αρτέμιδος.

Εκθεση με επαναπατρισμένες αρχαιότητες από τις ΗΠΑ-1

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τρία μοναδικά έργα τέχνης, «γεννήματα» διαφορετικών τόπων και εποχών. Παράλληλα, μπορεί να διαπιστώσει τη συνεχή έρευνα σε φωτογραφικά και έντυπα αρχεία και τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με διεθνείς διωκτικές, δικαστικές και διπλωματικές Αρχές, για την επίτευξη της επιστροφής των ξενιτεμένων μνημείων στον τόπο που τα δημιούργησε.

Επισημαίνεται πως οι εν λόγω αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε λαθρανασκαφές τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και διακινήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας από μεγάλα αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα, πριν καταλήξουν στο Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Κατά την παραλαβή τους από το Πανεπιστήμιο της Ατλάντα, Emory, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει πως «με τον επαναπατρισμό των τριών αρχαιοτήτων εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα πολιτιστικής συνεργασίας με το Μουσείο Μ.C. Carlos και το Πανεπιστήμιο του Emory της Ατλάντα. Το υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλλει ώστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου των δύο πλευρών και να δώσει την ευκαιρία μέσα από περιοδικές εκθέσεις και δανεισμούς αρχαιοτήτων να προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός».

Πληροφορίες για την έκθεση

Τίτλος 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ – Η επιστροφή τριών αρχαιοτήτων από την Ατλάντα

Χώρος 

Φετιχιέ Τζαμί – Αρχαιολογικός Χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών

Διάρκεια 

5 Απριλίου – 31 Μαΐου 2024 (Η έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη κατά το διάστημα 28 – 30 Απριλίου, λόγω παράλληλης εκδήλωσης στον χώρο).

Ωρες Κοινού

8:00 – 20:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή