ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Στο τετρασέλιδο έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ» γίνεται εκτενής αναφορά στη χρήση περιπολικού, ένα κενό στη διαδικασία που αναδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαταγή με νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε στις 5 Απριλίου το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το τετρασέλιδο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» φέρει τίτλο «Ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και υπογράφεται από τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Μάλλιο. Η διαταγή περιέχει διευκρινίσεις επί του οδηγού που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2021 αναφορικά με τον τρόπο που οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στο έγγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στη χρήση περιπολικού, ένα κενό στη διαδικασία που αναδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων. Στην παράγραφο «δ» της διαταγής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, η διάθεση οχήματος για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται της προανακρίσεως» καθώς και ότι σε περίπτωση κωλύματος η διάθεση του οχήματος θα γίνεται με μέριμνα των επικεφαλής των Κέντρων Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορά στη δυνατότητα διάθεσης περιπολικού για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας γίνεται και στην επόμενη παράγραφο της διαταγής: «Η ίδια ως άνω διαδικασία διάθεσης οχήματος ακολουθείται και στην περίπτωση μεταφοράς του θύματος σε ιατροδικαστική υπηρεσία ή όπου αλλού απαιτείται». 

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για τη δέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. να εξασφαλίσει ασφαλή χώρο διαμονής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για το σχέδιο να γίνει επέκταση του panic Button. Για δε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των αναφορών – καταγγελιών που φτάνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάσσει για καθεμία υπόθεση να ενημερώνονται ανώτεροι αξιωματικοί του σώματος.

ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT