ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκε οινοχόη του 7ου αιώνα π.Χ. – Τη βρήκαν Γερμανοί το 1943

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκε οινοχόη του 7ου αιώνα π.Χ. – Τη βρήκαν Γερμανοί το 1943

Πρόκειται για μία τριφυλλόσχημη οινοχόη με πώμα, που χρονολογείται από το 620-600 π.Χ. Είχε απομακρυνθεί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και επιστράφηκε στην Ελλάδα από τον Δήμο του Αννόβερου και το Μουσείο August Kestner

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιότητα που είχε απομακρυνθεί, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, επιστράφηκε στην Ελλάδα, από τον Δήμο του Αννόβερου και το Μουσείο August Kestner, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για μία τριφυλλόσχημη οινοχόη με πώμα, που χρονολογείται στο 620-600 π.Χ., η οποία σώζει ίχνη από γραπτή διακόσμηση περιμετρικά του λαιμού. Το αγγείο είχε περιέλθει στο Μουσείο το 1986 από τον καθηγητή Γεωλογίας Hannfrit Putzer και σύμφωνα με επιστολή που το συνόδευε, το είχαν βρει Γερμανοί το 1943 κατά τη διάρκεια εκσκαφών, στο νότιο άκρο της διώρυγας της Κορίνθου και του το είχαν παραδώσει. Μαζί με την επιστολή υπήρχε και σκαρίφημα που έδινε τη θέση ανεύρεσης του αντικειμένου.

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκε οινοχόη του 7ου αιώνα π.Χ. – Τη βρήκαν Γερμανοί το 1943-1
Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της νομιμότητας προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών του, το Μουσείο ανέθεσε στον καθηγητή Johannes Schwartz να διερευνήσει την ιστορική αλήθεια της πληροφορίας. Ζήτησε δε τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠ.ΠΟ. για την αρχαιολογική τεκμηρίωση και επιβεβαίωση της προέλευσης του αντικειμένου, από την περιοχή που αναφερόταν στα αρχεία του Μουσείου. Υστερα από, σχεδόν, δύο χρόνια εξαντλητικών ερευνών επιβεβαιώθηκε από το Μουσείο ότι πρόκειται για αντικείμενο που είχε παράνομα απομακρυνθεί από την Ελλάδα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μουσείο August Kestner, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο δήμαρχος Μπελίτ Ονάι παρέδωσε την αρχαιότητα στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο, Ιωάννη Βικελίδη, παρουσία της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Βικάτου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλικής Παπαγεωργίου, της διευθύντριας του Μουσείου August Kestner Anne Gemeinhardt, της διευθύντριας των Συλλογών Anna- Viola Siebert και εκπροσώπων της ομογένειας.

«Το Μουσείο August Kestner έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των διεθνών μουσείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να ερευνήσουν ζητήματα προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών τους. Η απόφαση του Δήμου του Αννόβερου και του Μουσείου August Kestner είναι η έμπρακτη απόδειξη της βούλησής τους να συμβάλουν στην αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και να υπερασπιστούν τη φήμη του Μουσείου», δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή