Στήριξη στις ευάλωτες ομάδες

Στήριξη στις ευάλωτες ομάδες

Θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή κατά μέσον όρο μηνιαίως 303.000 πολιτών, το οποίο περιλαμβάνει υλική αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ενηλίκων και ανηλίκων. Θα διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» (2021-2027) και συγκεκριμένα στην ενότητα «επισιτιστική βοήθεια και αντιμετώπιση της υλικής στέρησης». Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (330 εκατ. και 74 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), αποτελεί τη νοητή συνέχεια του ΤΕΒΑ και ως στόχο έχει την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση, τις δράσεις θα υλοποιούν οι 13 περιφέρειες, με την ελπίδα ότι η οργάνωση θα είναι αρτιότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν που τον ρόλο αυτόν είχαν αναλάβει κοινωνικές συμπράξεις (π.χ. δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις κ.ά.). Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κ.λπ. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης πληθυσμιακών ομάδων (όπως θύματα ενδοοικογενειακής βίας), κοινωνικής ένταξης παιδιών μέσα από κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, συμβουλευτική σε θέματα διατροφής.

Το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ώστε οι περιφέρειες να μπορούν να υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του επόμενου διμήνου. Τα ποσά καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των ευάλωτων πολιτών ανά περιφέρεια. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Αττικής οι ωφελούμενοι προσδιορίζονται σε 75.764 και το ποσό σε 100.030.366,65 ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι η ακριβής διαχείριση των χρημάτων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε περιφέρειας, βάσει των υπηρεσιών που διαθέτει και των αναγκών.

Το προηγούμενο πρόγραμμα με αρχικό προϋπολογισμό τα 330 εκατ. ευρώ τεχνικά ολοκληρωνόταν το 2020, ωστόσο και λόγω της πανδημίας έλαβε παράταση έως και το 2023. Μάλιστα, λόγω της έκτακτης συγκυρίας αλλά και για να μην προκληθεί χρηματοδοτικό κενό, το τότε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε αποφασίσει την έκτακτη χρηματοδότηση με 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-22· με αποτέλεσμα και τότε το συνολικό ποσό να φθάσει τα 404 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή