Συνεργασία της ΔΥΠΑ με πανεπιστήμια για κατάρτιση ανέργων

Συνεργασία της ΔΥΠΑ με πανεπιστήμια για κατάρτιση ανέργων

Το ΕΚΠΑ κατήρτισε 1.258 ανέργους που συμμετείχαν στον α΄ κύκλο του σχετικού προγράμματος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργό, αν και περιορισμένο, ρόλο είχαν τα πανεπιστήμια στα προγράμματα κατάρτισης που «έτρεξε» όλο το προηγούμενο διάστημα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η πρώτη φορά που άνεργοι και εργαζόμενοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης τα οποία προσέφεραν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ, στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου με τον οποίο έγινε η αναδιοργάνωση της ΔΥΠΑ. Ετσι, για παράδειγμα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατήρτισε 1.258 ανέργους που συμμετείχαν στον α΄ κύκλο του σχετικού προγράμματος.

Και μπορεί ως ποσοστό του συνόλου των επιταγών κατάρτισης που μοιράστηκαν συνολικά σε 109.796 ανέργους να είναι μικρό, της τάξης του 1,1%, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η «πίτα» είναι μοιρασμένη σε πολλούς, μικρούς και μεγάλους, παρόχους κατάρτισης, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων ανέργων και εργαζομένων σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι ενδεικτικό ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης (α΄ κύκλος κατάρτισης ανέργων) ο πρώτος σε κατάταξη πάροχος, με βάση τους ανέργους που κατήρτισε, δεν ενεργοποίησε παρά το 2,7% του συνόλου των επιταγών κατάρτισης. Μεταξύ 2,7% και 1,1% των επιταγών κατάρτισης ενεργοποίησαν 19 πάροχοι, με το ΕΚΠΑ να βρίσκεται μεταξύ αυτών.

Σε χαμηλότερη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο κατήρτισε 750 ανέργους, ήτοι το 0,7% των συμμετεχόντων, και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 0,4% (ενεργοποιώντας 446 επιταγές κατάρτισης), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (0,2% ή 222 επιταγές κατάρτισης από αντίστοιχους ανέργους), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (0,2%), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (185 άνεργοι ή 0,2%) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (26 επιταγές κατάρτισης).

Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα κατάρτισης 118.764 εργαζομένων από συνολικά 200 παρόχους ανά την Ελλάδα ο πρώτος σε κατάταξη πάροχος έλαβε ενεργοποιημένες επιταγές κατάρτισης της τάξης των 2.547 ή το 2,1% επί του συνόλου. Και σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν τα ΑΕΙ, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πανεπιστημίων καταρτίζοντας 950 εργαζομένους (0,8%). Ακολουθούν το ΕΚΠΑ (0,6%), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (0,4%), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (0,3%), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (0,2% έκαστο) και, τέλος, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (0,1% των επιταγών κατάρτισης).

Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ ενέκρινε και νέο πρόγραμμα κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση των «πράσινων δεξιοτήτων» για 25.000 ανέργους. Στην πράξη, η απόφαση αυτή περνάει τα προγράμματα κατάρτισης σε δεύτερο στάδιο, καθώς αντικείμενό τους είναι πλέον η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης για την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο προγραμμάτων που κατά κύριο λόγο αφορούσαν την παροχή κατάρτισης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πλέον οι πάροχοι θα πρέπει να δημιουργήσουν προγράμματα με εξειδίκευση στις «πράσινες δεξιότητες».

Παράλληλα, βέβαια, «τρέχουν» και οι ημερομηνίες για την έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης από τη ΔΥΠΑ, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς βάσει συγκεκριμένων τοπικών αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή