Περιζήτητα τα προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητες

Περιζήτητα τα προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητες

Περισσότεροι από 268.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν λάβει πιστοποιήσεις από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

περιζήτητα-τα-προγράμματα-κατάρτιση-562957321

Σε βασικές γνώσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, κυρίως όσον αφορά τις εφαρμογές γραφείου, αλλά και γνώσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ, επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν πιθανότατα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που «τρέχει» στη χώρα μας. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις 10 επικρατέστερες επιλογές περισσότερων των 268.000 συμμετεχόντων στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και έχουν λάβει πιστοποιήσεις.

Από αυτούς, περισσότεροι από το 50%, σε κάθε πρόγραμμα, έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν προγράμματα που αφορούν την απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και εφαρμογών γραφείου και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Και όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 Ελληνες, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων, αξιοποιώντας το 1 δισ. ευρώ που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτης ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στην «Κ», επισημαίνοντας ότι προγραμματίζονται νέες δράσεις για πάνω από 130.000 καταρτιζόμενους εντός του 2024, δίνοντας έμφαση σε πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες και τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που έχουν μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά εργασίας και περιορίζοντας σταδιακά την επιλογή προγραμμάτων σε βασικές δεξιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, προωθείται μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που αφορά τους ατομικούς λογαριασμούς δεξιοτήτων. Βασίζεται σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θα αποτελέσει το πιο σημαντικό εργαλείο για τη διά βίου κατάρτιση και επανακατάρτιση τα επόμενα χρόνια και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στην πρώτη φάση, πάντως, του προγράμματος, τόσο οι περίπου 150.000 άνεργοι που συμμετείχαν στον Α΄ και τον Β΄ κύκλο του προγράμματος για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες όσο και οι πάνω από 110.000 εργαζόμενοι επέλεξαν σε ποσοστό άνω του 35% την κατάρτιση σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εφαρμογές γραφείου, καθώς και σε ποσοστό άνω του 22% την απόκτηση δεξιοτήτων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Υπήρξαν βέβαια και άνεργοι όπως και εργαζόμενοι που επέλεξαν πιο εξειδικευμένες γνώσεις, που αφορούν για παράδειγμα την κυκλική οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics), αλλά και επιχειρηματικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση των πράσινων ευκαιριών και τις μεθόδους περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Χαμηλά στις προτιμήσεις, αλλά μέσα στη 10άδα, βρίσκονται επίσης προγράμματα κατάρτισης που αφορούν την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στην υγεία. Σε χαμηλή θέση, με ποσοστό κοντά στο 2%, επελέγησαν προγράμματα ανάπτυξης εφαρμογών παγκόσμιου ιστού και ιστοσελίδων, ενώ μεταξύ των επιλογών των εργαζομένων που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης βρίσκονται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η διαχείριση έργων.

Οι δεξιότητες αυτές, βάσει του προγραμματισμού της ΔΥΠΑ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταγραφούν σε ένα «ψηφιακό αρχείο» που θα δημιουργηθεί για κάθε άνεργο αλλά και εργαζόμενο που συμμετείχε στα προγράμματα. Πρόκειται στην ουσία για μια ιδέα του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, που προβλέφθηκε στον νόμο του 2022 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένους να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπορούν να πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες», οι οποίες θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ή πιστοποίησης. Η χρηματοδότηση θα γίνει αρχικά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εναλλακτικές ή συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης θα είναι εθνικοί και κοινοτικοί (ΕΣΠΑ) πόροι.

Οι δικαιούχοι με βάση τα στοιχεία στον λογαριασμό τους θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες που θα μετατρέπονται σε χρήματα, μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, τα οποία και θα δαπανώνται για κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή