Ναυάγιο στη Χίο: Εγκλωβισμένοι για 36 ώρες στα βράχια

Ναυάγιο στη Χίο: Εγκλωβισμένοι για 36 ώρες στα βράχια

Ερωτήματα για τις συνθήκες του ναυαγίου στη Χίο και τον θάνατο των τριών ανήλικων κοριτσιών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία ανήλικα κορίτσια, πιθανόν από το Αφγανιστάν, βρέθηκαν χθες νεκρά ύστερα από ναυάγιο σε απόκρημνη ακτή της Χίου. Οι σοροί τους περισυνελέγησαν μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης από βραχώδη περιοχή στα Καρδάμυλα. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 10, 7 και 5 ετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο από τα ανήλικα κορίτσια ήταν αδέλφια. Επέβαιναν μαζί με ακόμη 19 άτομα σε φουσκωτή βάρκα που βρέθηκε προσαραγμένη στα βράχια.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης απεγκλωβίστηκαν εν ζωή από την ίδια περιοχή 16 άτομα. Πρόκειται για Αφγανούς, πλην ενός που είναι υπήκοος Κουβέιτ. Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε στις 8 χθες το πρωί, ωστόσο από τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση η βάρκα με τους μετανάστες ναυάγησε πολλές ώρες νωρίτερα, στις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Κάτι που σημαίνει ότι οι ναυαγοί βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα βράχια για τουλάχιστον 36 ώρες πριν εντοπιστούν και διασωθούν από τις Αρχές. Πιθανολογείται ότι το φουσκωτό με τους μετανάστες δεν έγινε αντιληπτό τη στιγμή που προσέγγισε τις ακτές της Χίου, ούτε φυσικά όταν αυτό προσάραξε στα βράχια, στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων. 

Ναυάγιο στη Χίο: Εγκλωβισμένοι για 36 ώρες στα βράχια-1
[Chiosphotos.gr / ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ / INTIME NEWS]

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ναυαγίου προέκυψαν το βράδυ της Τρίτης, όταν στελέχη του Λιμενικού που εκτελούσαν περιπολία στην πόλη της Χίου εντόπισαν τρεις υπηκόους Αφγανιστάν, τους οποίους αποφάσισαν να ελέγξουν. Κατά τη διαδικασία εξέτασής τους φέρονται να δήλωσαν ότι το ναυάγιο είχε σημειωθεί ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς και ότι τρία ανήλικα κορίτσια είχαν ανασυρθεί νεκρά από το νερό. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να ξεπερνούν σε ένταση τα 6 μποφόρ. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη ναυαγίου ακολούθησε κινητοποίηση, με σκάφη του Λιμενικού να βγαίνουν περιπολία σε αναζήτηση των αλλοδαπών. Οι ναυαγοί βρέθηκαν τελικά το πρωί της Τετάρτης και στην επιχείρηση απεγκλωβισμού τους πήραν μέρος τέσσερα σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ στη Χίο πήρε εντολή να μεταβεί και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν πλήρως αποσαφηνιστεί οι συνθήκες του ναυαγίου και κυρίως το πώς τα τρία ανήλικα κορίτσια βρέθηκαν στη θάλασσα και έχασαν τη ζωή τους. Κάτι που πάντως αναμένεται να αποσαφηνιστεί από την εξέταση των διασωθέντων από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Χίου, που έχει την ευθύνη της προανάκρισης. Από την ίδια διαδικασία φέρεται να έχουν προκύψει στοιχεία για το ποιος είχε την ευθύνη χειρισμού της μηχανής του φουσκωτού, ο οποίος αναμένεται να διωχθεί ως διακινητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή