Αντίδραση ξενοδόχων για τις δηλώσεις Δούκα περί νέου φόρου στον τζίρο τους

Αντίδραση ξενοδόχων για τις δηλώσεις Δούκα περί νέου φόρου στον τζίρο τους

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των ξενοδόχων προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σχετικά με τη συνεισφορά τους στα οικονομικά του δήμου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά των ξενοδοχείων, μέσα από φόρους επενδύσεων και λειτουργίας, είναι γνωστή και μετρήσιμη.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Δούκας, ότι «το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος», η ΕΞΑΑΑ τονίζει πως τα 11 δισ. ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε σχέση με την καθαριότητα στην πόλη, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο, επιβαρύνεται με τα 7 εκατομμύρια των επισκεπτών της Αθήνας, η ΕΞΑΑΑ διερωτάται: «Από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε, πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Πού αλλού –εκτός από ξενοδοχεία– διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις “υπερκορεσμένες περιοχές”, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους, έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών;»

«Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, για το θέμα με το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο ο κ. Δούκας ζήτησε να αποδίδεται στους δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2% και είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, η ΕΞΑΑΑ αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, γιατί ειδικά των ξενοδοχείων; Οπως και ο ίδιος επισημαίνετε “θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη”. Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι – όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΞΑΑΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή