Πόλεμος για τα ύψη των κτιρίων και «κόφτης» στον ορίζοντα

Πόλεμος για τα ύψη των κτιρίων και «κόφτης» στον ορίζοντα

Εξώδικα από το ΤΕΕ προς τους Δήμους Αλίμου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο, το ΤΕΕ και τους δημάρχους εξελίσσεται η υπόθεση των μπόνους ύψους και τετραγωνικών του οικοδομικού κανονισμού. Χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ απέστειλε εξώδικα στους δημάρχους Αλίμου και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καλώντας τους να μην εμποδίζουν την έκδοση τέτοιων οικοδομικών αδειών. Ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε την αντίστοιχη εντολή του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης προς την τοπική υπηρεσία δόμησης. Οι δύο δήμαρχοι χαρακτηρίζουν την κίνηση του προέδρου του ΤΕΕ «παραληρηματική». Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του αναζητεί μια «ενδιάμεση» λύση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την ολομέλεια του ΣτΕ και σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται το σενάριο θέσπισης ενός «κόφτη» ως προς τα μπόνους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Λ.χ. τα κτίρια να μην «κερδίζουν» περισσότερο από έναν όροφο από αυτό που προβλέπεται στην περιοχή. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χθες το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στους δύο δήμους, απειλώντας τους με αγωγές. «Ζητούμε για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια των δήμων τους, επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών. Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Φρένο» στην εντολή αναστολής οικοδομικών αδειών που είχε δώσει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έβαλε η Αποκεντρω- μένη Διοίκηση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία χθες (παρεμβαίνοντας αυτεπαγγέλτως, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο) ακύρωσε την εντολή που είχε δώσει ο δήμαρχος των «3Β» Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προς την πολεοδομία του. «Η απαγόρευση αυτή είναι μη νόμιμη διότι δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει η απόφαση, την οποία υπογράφει ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

Οι δύο δήμαρχοι, από την πλευρά τους, εξέφραζαν χθες την οργή τους για τις διαδοχικές επιθέσεις που δέχθηκαν από τον πρόεδρο του ΤΕΕ. «Αν εμείς εξυπηρετούμε μικροσυμφέροντα, τότε ο κ. Στασινός ποια συμφέροντα εκπροσωπεί;», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. «Βρίσκω την τοποθέτηση του κ. Στασινού παραληρηματική, γεμάτη με πλήθος προσβολών προς την αυτοδιοίκηση, την οποία ο κ. Στασινός θέλει σε διακοσμητικό ρόλο. Αλήθεια, αυτοί που έδιναν τους “τενεκέδες λάδι” και τα “γρηγορόσημα” στις πολεοδομίες ήταν οι δήμαρχοι ή κάποιοι μηχανικοί; Ο κ. Στασινός θέλει από την πολεοδομική ασυδοσία να πάμε και στη θεσμική ασυδοσία, γι’ αυτό υποβαθμίζει όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τα ρετιρέ, όπως ισχυρίζεται, αλλά όλους τους πολίτες».

«Ο κ. Στασινός, στην προσπάθειά του να κινητοποιήσει το ακροατήριό του ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ σε ένα μήνα, βγάζει αυτές τις εξωφρενικές ανακοινώσεις που δεν στέκουν όχι μόνο επιστημονικά, αλλά ούτε καν σε επίπεδο κοινής λογικής. Εμείς είχαμε εκλογές πριν από έξι μήνες, δεν έχουμε ανάγκη», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Θέλει να μας πείσει ότι η τσιμεντοποίηση είναι επωφελής και δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης λειτουργίας των πόλεων».

Ο κ. Κωνσταντέλλος υπενθυμίζει ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις έχουν πρόσφατα κριθεί αντισυνταγματικές. «Αιτηθήκαμε από το ΥΠΕΝ τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι να βγει η απόφαση της Ολομέλειας. Το ΥΠΕΝ μας αγνόησε και έρχεται ο κ. Στασινός, ως συνήγορος της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων, να τοποθετηθεί υπέρ των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και να κατηγορήσει εμάς που κοιτάζουμε το συμφέρον της περιοχής μας. Δεν θα απαντήσουμε στο εξώδικό του με εξώδικο, γιατί δεν θέλουμε αυτού του επιπέδου τον αποπροσανατολισμό. Ο κ. Στασινός είναι ένας απλοϊκός συντέχνης, εκπρόσωπος των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, και εμείς είμαστε εκπρόσωποι των πόλεών μας. Καθείς εφ’ ω ετάχθη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή