Ενδοοικογενειακή βία: Η «Ολγα» δίπλα στις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια

Ενδοοικογενειακή βία: Η «Ολγα» δίπλα στις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια

Πλατφόρμα ενημέρωσης και αποστολής γραπτών μηνυμάτων για περιστατικά έμφυλης βίας δημιούργησε ο οργανισμός «Πράξη Αγάπης»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είχε ξαναχτυπήσει. Λίγες ημέρες πριν από την ημέρα που της έκλεψε τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2022, την είχε ξαναχτυπήσει. Η Ολγα Δημητρακοπούλου δεν το είπε ποτέ στους δικούς της. Απλώς ακύρωσε την επίσκεψή της: «Εχω πυρετό, θα τα πούμε μια άλλη φορά» τους είπε, για να μην τη δουν. Η επόμενη φορά που την είδαν ήταν στην εντατική. Τρεις μήνες έμεινε εκεί και άλλους πέντε σε δωμάτιο του «Ευαγγελισμού» πριν μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης, όπου έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια η κοπέλα να αποκτήσει ξανά επαφή με το περιβάλλον, να ξανακινήσει τα χέρια της, να ξαναπατήσει το αριστερό πόδι της στο έδαφος, να μη φοβάται άλλο. Ενάμιση χρόνο πάλεψε –μαζί με τους θεραπευτές και τους γιατρούς της– πριν υποκύψει τελικά στα τραύματά της, τον Σεπτέμβριο, στα 42 της, αφήνοντας πίσω ένα παιδί.

Ενδοοικογενειακή βία: Η «Ολγα» δίπλα στις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια-1
Μνημείο για την Ολγα Δημητρακοπούλου στην Αργυρούπολη. Το app OLGA κατασκευάστηκε ως φόρος τιμής στην Ολγα, που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας τον Ιανουάριο του 2022, με τραγική κατάληξη. [Facebook / Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης]

Η τραγική ιστορία, μία από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο χάρη σε μια νέα πρωτοβουλία που έχει το όνομά της, φόρος τιμής στην ίδια και σε όλα τα άλλα θύματα γυναικοκτονιών. Πρόκειται για την πλατφόρμα OLGA (olgaforall.gr), την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στην Ελλάδα όπου μια γυναίκα μπορεί να στείλει μήνυμα και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Την πλατφόρμα εγκαινίασε ο οργανισμός «Πράξη Αγάπης» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε αναλάβει τα έξοδα της αποκατάστασης της Ολγας. «Ενάμιση χρόνο ήμασταν εκεί μαζί της, πλάι στην ίδια, στους γονείς και στην αδελφή της», λέει στην «Κ» η Δέσποινα Καβύρη, διευθύντρια του app OLGA. «Θέλαμε να αποδώσουμε τιμή και σε αυτή τη γυναίκα και σε όλες που μπορεί σήμερα να υποφέρουν, δημιουργώντας ένα ψηφιακό εργαλείο που να μπορεί να προλαμβάνει αυτή τη συνθήκη». Οπως εξηγεί, μέσα από την πλατφόρμα μια γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί εύκολα και γρήγορα για την έμφυλη βία και την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και να στείλει γραπτό μήνυμα ώστε κάποιος ειδικός να τη βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το πλαίσιο βίας που βιώνει και να την καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματά της.

Το «γραπτώς» είναι κρίσιμο. «Μέχρι σήμερα μια γυναίκα μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία ή να πάει σε δομή ή να καλέσει το 100 και να ενεργοποιηθεί το panic button. Ομως δεν υπάρχει τρόπος για μια γυναίκα που δεν μπορεί να μιλήσει, που φοβάται να εμφανιστεί, να επικοινωνήσει το πρόβλημά της. Με το γραπτό μήνυμα είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, ενίοτε μάλιστα εκφράζουμε έτσι πιο άνετα τους προβληματισμούς μας». To δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνίας της εφαρμογής λειτουργεί όπως ένα live chat. «Στο εξωτερικό το live chat για τέτοιου είδους θέματα είναι πολύ διαδεδομένο, με πολύ θετικά αποτελέσματα», λέει η κ. Καβύρη. Η αποστολή μηνύματος μπορεί να είναι ανώνυμη και είναι φυσικά δωρεάν. Υπάρχει η δυνατότητα μια γυναίκα να εμφανίσει την τοποθεσία της. Η «Πράξη Αγάπης» (που δεν λαμβάνει κανενός είδους επιχορήγηση από το ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ενωση) συλλέγει αυτά τα στοιχεία για στατιστικούς σκοπούς, να αναδειχθούν οι περιοχές με τα περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στον αέρα εδώ και τέσσερις εβδομάδες –σε πρώτη φάση από 9 π.μ. έως 5 μ.μ. Δευτέρα με Παρασκευή, αλλά ο στόχος είναι για 24ωρη λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα–, έχοντας ήδη δεχθεί τα πρώτα μηνύματα. «Πολλές γυναίκες επιθυμούν να ενημερωθούν για περιστατικά βίας που βιώνουν, να σιγουρευτούν ότι πρόκειται για βία. Συχνά είναι θύματα ψυχολογικής βίας, την οποία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν. Και η οποία μοιραία θα κλιμακωθεί». Οπως εξηγεί η ίδια, η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την κανονική συμβουλευτική διαδικασία, ούτε το panic button. «Ενδυναμώνουμε τη γυναίκα για να αναζητήσει βοήθεια». Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων της Ολγας Δημητρακοπούλου. «Ηταν απαραίτητο για εμάς πριν προχωρήσουμε να έχουμε τη συγκατάθεσή τους. Ηταν και είναι σύμφωνοι, ήταν κάτι που επιθυμούσαν και οι ίδιοι». Θα φέρει την Ολγα πίσω; Οχι. Ισως κρατήσει μια άλλη γυναίκα εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή