Υπάλληλοι ΔΟΥ και ΕΦΚΑ «νομιμοποιούσαν» βαρυποινίτες

Υπάλληλοι ΔΟΥ και ΕΦΚΑ «νομιμοποιούσαν» βαρυποινίτες

Ερευνα των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε το κύκλωμα, καθώς και το διάτρητο μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’23 ηλεκτρονικό σύστημα του υπ. Μετανάστευσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Αδειες διαμονής ακόμα και σε μέλη σκληρών εγκληματικών οργανώσεων, που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, κατηγορούνται ότι εξέδιδαν αντί αμοιβής και με πλαστά δικαιολογητικά, επίορκοι υπάλληλοι σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου 10 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων.

Ενα από τα ευρήματα που προέκυψαν από την επεξεργασία του προανακριτικού υλικού είναι ότι οι διωκόμενοι είχαν επεκτείνει τη δράση τους στις φυλακές της χώρας παίρνοντας παραγγελίες για την έκδοση πλαστών αδειών διαμονής από καταδικασμένους για αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος. Ανάμεσα σε όσους επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του κυκλώματος ήταν ένας υπήκοος Αλβανίας που εξέτιε ποινή φυλάκισης για ληστεία αλλά και ένας 38χρονος υπήκοος Γεωργίας καταδικασμένος για διαρρήξεις που διέπραξε ως μέλος της ρωσόφωνης εγκληματικής οργάνωσης «Vor V Zakone», με πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται για τους διωκόμενους στην υπόθεση ότι «επεδίωκαν να νομιμοποιήσουν ακόμα και αλλοδαπούς με πλούσιο ποινικό παρελθόν και σωρεία εγκληματικών πράξεων».

Ενα δεύτερο ενδιαφέρον συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Μετανάστευσης μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 διάτρητο. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2022 και μέχρι πρότινος είχαν εκδώσει χρησιμοποιώντας πλαστά ή καθόλου δικαιολογητικά 180 άδειες διαμονής. Σε πολλές περιπτώσεις προέκυψε ότι αξιοποιούσαν ένα σοβαρό κενό στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης. Ποιο ήταν αυτό; Το σύστημα ζητούσε από τον χρήστη να αναρτήσει σε συγκεκριμένο πεδίο, για παράδειγμα, αντίγραφο διαβατηρίου του αλλοδαπού. Η προσωρινή άδεια διαμονής εκδιδόταν αυτόματα δίχως να γίνεται έλεγχος εάν ο χρήστης ανάρτησε πράγματι αντίγραφο διαβατηρίου ή ένα διαφημιστικό φυλλάδιο ή το απόκομμα μιας εφημερίδας. Στέλεχος του υπουργείου που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε τα παραπάνω λέγοντας ότι όταν το κενό έγινε αντιληπτό η διαδικασία διαφοροποιήθηκε.

Οι διωκόμενοι, πάντως, εκτός της συγκεκριμένης «τρύπας» έχοντας πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα της ΔΟΥ και του ΕΦΚΑ εξέδιδαν αριθμούς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς, με τη χρήση των οποίων ήταν εύκολο να αποκτήσουν στη συνέχεια άδειες διαμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε που αφορούσαν χορήγηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους, έπαιρναν βεβαιώσεις από γιατρό – συνεργό τους, στο Θριάσιο νοσοκομείο. Βεβαίωνε ότι είχε εξετάσει τον αλλοδαπό εμφανίζοντάς τον να ζει μόνιμα και να εργάζεται στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 χρόνια. Για ανάμειξη στην υπόθεση διώκονται 18 άτομα. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους αφορά μεταξύ άλλων στα αδικήματα της πλαστογραφίας και της δωροδοκίας, ενώ ως «εγκέφαλος» περιγράφεται 66χρονη με πλούσιο παρελθόν σε διώξεις για πλαστογραφίες και απάτες. Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή