Στην τελική ευθεία για την επιστολική ψήφο

Στην τελική ευθεία για την επιστολική ψήφο

Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις, δύο εβδομάδες πριν κλείσει η πλατφόρμα

στην-τελική-ευθεία-για-την-επιστολική-562983805

Εντυπη Εκδοση. Δύο εβδομάδες πριν κλείσει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα επιστολικής ψήφου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι αιτήσεις. Το εγχείρημα, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Οι παραδόσεις από τα ΕΛΤΑ και ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών θα πρέπει να γίνουν αυτοπροσώπως στους εκλογείς ή σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, έπειτα από διαπίστωση της ταυτότητάς τους από τον διανομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Δικλίδες ασφαλείας

Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να θέσει μια ακόμη δικλίδα ασφαλείας, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προσέθεσε ως εναλλακτική λύση ταυτοποίησης τον μοναδικό Προσωπικό Αριθμό Ταυτοποίησης (pin), ο οποίος θα αποσταλεί στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο εκλογέας και θα πρέπει στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί στον διανομέα προκειμένου να του παραδοθεί το εκλογικό υλικό. Σε περίπτωση απώλειας φακέλου ή διαπίστωσης παραβίασης, η ευθύνη βαρύνει την εταιρεία ταχυμεταφορών, που θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών το υπουργείο Εσωτερικών ταχυδρομεί, με συστημένη κατεπείγουσα επιστολή στη διεύθυνση παραλαβής της επιστολικής ψήφου που έχει δηλώσει ο κάθε εκλογέας, τον ειδικό εκλογικό φάκελο.

Ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου αποστέλλεται με μέριμνα του εκλογέα μέσω ταχυδρομείου. Ειδικά για τις αποστολές εντός επικράτειας προβλέπεται ότι ο ανάδοχος των ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών θα πρέπει να εξακριβώσει την ταυτότητα του εκλογέα (ή την ύπαρξη ρητής εξουσιοδότησης) πριν από την παραλαβή του φακέλου, επίσης μέσω μηνύματος στο κινητό του εκλογέα.

Εχουν εγγραφεί Ελληνες από 111 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Παπούα Νέα Γουινέα, Ελ Σαλβαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστού, Νήσος του Μαν, Καζακστάν, Ανγκόλα, Κένυα, Νιγηρία.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι δεν μπορούν να αποσταλούν φάκελοι σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Επίσης, με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου και σε Ευρωπαίους υπηκόους που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και επιθυμούν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν Ελληνες υποψηφίους. Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο με φυσική παρουσία. Οι συγκεκριμένοι εκλογείς, ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα, αλλά θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) για να μπορέσουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές ψηφίζοντας Ελληνες εκπροσώπους μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εκλογείς

Εως και χθες το βράδυ είχαν συνολικά εγγραφεί 86.649 άτομα, εκ των οποίων οι 59.151 (ποσοστό 68,4%) είναι ψηφοφόροι εντός Ελλάδας και 27.318 (ποσοστό 31,6%) εκτός. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ο μέσος όρος των καθημερινών εγγραφών έχει φτάσει τις 3.500 και αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία, που είναι η 29η Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα). Εως τώρα έχουν εγγραφεί Ελληνες από 111 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Παπούα Νέα Γουινέα, Ελ Σαλβαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστού, Νήσος του Μαν, Καζακστάν, Ανγκόλα, Κένυα, Νιγηρία.

Από τους εκλογείς εκτός Ελλάδας που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, το 84,9% είναι Ελληνες που κατοικούν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, το 10,5% από τη Βόρειο και Κεντρική Αμερική, το 1,9% από την Ασία, το 1,8% από την Ωκεανία, το 0,5% από τη Νότια Αμερική και το 0,4% από την Αφρική. Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων, 18.425 άτομα, είναι ηλικίας μεταξύ των 41-50 ετών, ενώ το αμέσως επόμενο αριθμητικά ηλικιακό γκρουπ είναι αυτό μεταξύ 31-40 ετών με 14.840 άτομα. Στην πλατφόρμα επίσης έχουν εγγραφεί 12.892 άτομα άνω των 71 ετών. Επίσης, το 54,2% των εγγεγραμμένων είναι άνδρες και το 45,8% γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή