Μη κρατικά ΑΕΙ: Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση για την απόκτηση κοινού ελέγχου στην υπό σύσταση εταιρεία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited», η οποία «έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση για την απόκτηση κοινού ελέγχου από την Hellenic Healthcare Holding και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην υπό σύσταση εταιρεία με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και της υφιστάμενης εταιρίας με την επωνυμία «VANES Limited».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το «πράσινο φως» δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 19 Απριλίου. Η υπό σύσταση εταιρεία «έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου 5094/2024, κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα».

Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η υπό κρίση συγκέντρωση δεν προκαλεί αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις», ούτε έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον συντονισμό ανταγωνιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των μητρικών επιχειρήσεων. 

«Η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά», προστίθεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Α.

Σήμερα, 19 Απριλίου 2024, σε συνεδρίαση της ολομέλειας εγκρίθηκε, ομόφωνα, η συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί της υπό σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και της υφιστάμενης εταιρείας με την επωνυμία «VANES Limited».

Η πρώτη γνωστοποιούσα HH3 έχει έδρα στην Κύπρο, ανήκει στο δίκτυο CVC το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους, μεταξύ άλλων της υγείας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τροφίμων και της ασφάλισης.

Η δεύτερη γνωστοποιούσα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδρεύει στην Κύπρο και ελέγχεται από την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd».

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δυνατότητα την οποία παρέχει και σε εξ αποστάσεως φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ η EDΕX, μέσω θυγατρικών της, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η υπό σύσταση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου 5094/2024, κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα.

Η «VANES Limited» δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Η επιτροπή έκρινε ότι η υπό κρίση συγκέντρωση δεν προκαλεί αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις, ούτε έχει ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα τον συντονισμό της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μητρικών επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT