Κακοκαιρία: Ηπιας μορφής τα προβλήματα – Η πρόγνωση για σήμερα Σάββατο

Κακοκαιρία: Ηπιας μορφής τα προβλήματα – Η πρόγνωση για σήμερα Σάββατο

Η κακοκαιρία προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως η Μαγνησία και η Καρδίτσα, τα οποία ωστόσο ήταν μικρής έκτασης και δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τις Αρχές

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως η Μαγνησία και η Καρδίτσα, τα οποία ωστόσο ήταν μικρής έκτασης και δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τις Αρχές και τους κατοίκους.

Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα ως το μεσημέρι

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24) στις εξής περιοχές:

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
  • Σποράδες
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Κικίλιας από Θεσσαλία: «Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε»

Σε δηλώσεις του από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σήμερα ότι  «υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Ημασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι που μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε».

«Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα, για να συμπληρώσει πως «αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε».

Σε Καρδίτσα και Σκόπελο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και, σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες.

Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά).

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, δήλωσε τα εξής: «Σε εμάς, το πρόβλημα και η ανησυχία διήρκεσαν 20 περίπου λεπτά – από τις 21.20 ως τις 10 παρά. Εκείνη την ώρα η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη και οι αγωγοί των όμβριων γέμισαν πολύ γρήγορα, το σύστημα στρεσαρίστηκε. Μόλις κόπασε αυτό το έντονο φαινόμενο, τα νερά υποχώρησαν. Έβρεχε μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα. Τώρα έχουμε ηλιοφάνεια»

Κακοκαιρία: Ηπιας μορφής τα προβλήματα – Η πρόγνωση για σήμερα Σάββατο-1

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζίκος, τόνισε ότι «η κινητοποίηση Δήμου και Πριφέρειας ήταν εξ αρχής μεγάλη ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης στη Λάρισα όπου συζητήθηκε αναλυτικά το πλάνο δράσης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Είχαμε μηχανήματα έργου σε διασπορά – σε πολλά και διάφορα σημεία. Ξεκίνησε να βρέχει αργά το απόγευμα και σταμάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες».

«Ζημιές -στο φυτικό κεφάλαιο- υπήρξαν κατά βάση σε Βιζίτσα και Μηλιές όπου εκεί είχαμε και χαλαζόπτωση. Το σύστημα λοιπόν άντεξε, τόσο για το φαινόμενο δεν ήταν ακραίο, ήταν βέβαια έντονο, αλλά και γιατί είχε προηγηθεί καλή προετοιμασία. Αλλωστε, η αποκατάσταση του τοπίου από τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου έχει προχωρήσει σημαντικά- τα ρέματα έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό ενώ έχει αποκατασταθεί η προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο», προσθέτει ο κ. Μιτζίκος.

Χωρίς προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από τη Μαγνησία

Χωρίς προβλήματα και με φαινόμενα ήπιας μορφής πέρασε η κακοκαιρία από τον Βόλο και την Μαγνησία, αφού δεν καταγράφηκαν σε καμία περίπτωση πλημμυρικές καταστάσεις ή σημαντικές κατολισθήσεις στο ανατολικό και νότιο Πήλιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε ετοιμότητα από χθες το απόγευμα .

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δεν δέχθηκε καμία κλήση για άντληση υδάτων από κτίρια, ούτε παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλημμύρας σε δρόμους του Βόλου, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν καταγράφηκαν προβλήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-  ΜΠΕ, η βροχή που έπεσε στον Βόλο ήταν στα πλαίσια της απλής κανονικής βροχής, με μία περίοδο μεγαλύτερης έντασης περίπου στις 5 τα ξημερώματα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Μαγνησία δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Φροντίσαμε να υπάρχει απόλυτος καθαρισμός των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά και η δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο. Οι χείμαρροι ήταν “αεροδρόμια” και το αποτέλεσμα σωτήριο. Το έργο ήταν μεγάλο, οι εργασίες στα ποτάμια δεν τελειώνουν ποτέ και δεν πρέπει να τελειώνουν και εκεί δώσαμε βάρος».

«Απέχει πολύ από τη σφοδρότητα του “Daniel”»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε ότι το φαινόμενο απέχει πάρα πολύ από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Daniel».

«Ισως να έχουμε 100 χιλιοστά ύψος βροχής σε ανατολική Θεσσαλία», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ύψος της βροχής στη Θεσσαλία έφθασε τα 800 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, ειδικά την ανατολική, στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, στη νότια Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε υψόμετρα πάνω από 1.300 θα χιονίσει, κάτι ωστόσο απόλυτα φυσιολογικό. Εχουν προηγηθεί τρεις εβδομάδες με πολλή ζέστη, θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας θα διατηρηθεί έως τη Δευτέρα.

Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή