Κακοκαιρία: Πρόβα τζενεράλε για τις μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του στρατού

Κακοκαιρία: Πρόβα τζενεράλε για τις μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του στρατού

Η κακοκαιρία που πλήττει από την Παρασκευή περιοχές της Ελλάδας έθεσε για πρώτη φορά σε επαγρύπνηση τις ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία που πλήττει από την Παρασκευή περιοχές της Ελλάδας έθεσε για πρώτη φορά σε επαγρύπνηση τις ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε τμήματα του Μηχανικού που υπάγονται στη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) και βρίσκονται κοντά στις περιοχές που εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητήθηκε να είναι σε επιφυλακή ώστε να συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό.

Η αποτελεσματικότητα της νέας δομής που εισήγαγε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Aμυνας με στόχο την ταχύτερη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρόκειται να δοκιμαστεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία δεν αναμένεται εύκολη. Οι αστοχίες στον συντονισμό των πολιτικών φορέων που έφερε στην επιφάνεια η κακοκαιρία «Daniel», οδήγησαν στην αναθεώρηση του τρόπου αντίδρασης και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες, οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 5.726 στελέχη, 27 έως 30 αεροσκάφη και 411 μηχανήματα (προωθητές γαιών, εκσκαφείς, φορτωτές, ανατρεπόμενα οχήματα και πυροσβεστικά) που υπάγονται στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Ο στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση της ανταπόκριση των ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Επικράτεια.

Πλέον, σε όλες τις μονάδες του Μηχανικού ανά τη χώρα, δημιουργούνται τμήματα σε επίπεδο διμοιρίας με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα τμήματα αυτά καθώς και ολόκληρες μονάδες του Μηχανικού θα ενεργοποιούνται όταν εκδηλώνονται τα φαινόμενα και θα περνούν απευθείας στον έλεγχο της ΔΙΚΑΦΚΑ, ώστε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός των μονάδων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία ελπίζει ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσουν τα αιτήματα της πολιτικής προστασίας στις ένοπλες δυνάμεις και να κινητοποιηθούν τα διασωστικά ελικόπτερα και μέσα.

Η ΔΙΚΑΦΚΑ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα έχει τον έλεγχο μονάδων και υπομονάδων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για όσο διαρκούν τα φαινόμενα αλλά και κατά τη διαδικασία αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι αν απαιτηθεί, εκτός από το Μηχανικό, θα κληθούν να συνδράμουν και όλες οι διαθέσιμες μονάδες με προσωπικό και μέσα. Άλλωστε, στη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, ο στρατός εκτός από τον απεγκλωβισμό πολιτών και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, έσπευσε να αποκαταστήσει και την πρόσβαση σε οικισμούς και χωριά της Θεσσαλίας.

Αναβαθμισμένες δυνατότητες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή έργων πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων (αντιπυρικές ζώνες, αναχώματα, αντιπλημμυρικά φράγματα), την παροχή ύδατος (γεώτρηση, άντληση, διύλιση), την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, την αποστολή πλωτών μέσων και αυτοδυτών, τις αποστολές έρευνας και διάσωσης και την αποκατάσταση ζημιών σε αστικές, αγροτικές και δασικές περιοχές (αποκατάσταση οδικής σύνδεσης, γεφυρώσεις, εκκαθαρίσεις ερειπίων, πυρόσβεση).

Επιπλέον, ενισχύεται ο ρόλος του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού που θα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο σε επιχείρησης της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή