ΟΑΣΑ: Επιβίβαση με smartphone στα λεωφορεία του αεροδρομίου

ΟΑΣΑ: Επιβίβαση με smartphone στα λεωφορεία του αεροδρομίου

Εκτός από το ATH.ENA Ticket και την ATH.ENA Card, οι επιβάτες από και προς το αεροδρόμιο μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την τραπεζική τους κάρτα, ή κάρτες στις ενεργοποιημένες συσκευές τους (smartphone ή smartwatch)

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει από τις 24 Απριλίου η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω ενεργοποιημένων συσκευών, στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Οι επιβάτες στα λεωφορεία των γραμμών του ΔΑΑ (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97), εκτός από το εισιτήριο ATH.ENA Ticket και την κάρτα ATH.ENA Card, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την τραπεζική τους κάρτα, ή κάρτες στις ενεργοποιημένες συσκευές τους (smartphone ή smartwatch).

Ειδικότερα, μπορούν πλέον εναλλακτικά να πληρώνουν το εισιτήριό τους ανέπαφα, περνώντας την τραπεζική τους κάρτα πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων με τη σχετική ένδειξη των ανέπαφων συναλλαγών.

Ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στα επιλεγμένα λεωφορεία, «διαβάζει» την κάρτα ή το ψηφιακό πορτοφόλι και χρεώνει την αξία της διαδρομής στον λογαριασμό του επιβάτη. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έως τα τέλη του 2024, το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα είναι διαθέσιμο για τους επιβάτες, σε όλα τα ΜΜΜ αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ).

Η νέα υπηρεσία παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οφέλη για τον επιβάτη

Με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται: 

  • Να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων (ΑΜΕΚ). 
  • Να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα στην πλήρη ανάπτυξή του θα χρεώνει στον επιβάτη το πιο οικονομικό προϊόν κομίστρου, με βάση τις μετακινήσεις του. Μια εξαιρετικά χρηστική λειτουργία για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας, όπως οι επισκέπτες από άλλες πόλεις και οι τουρίστες. 
  • Να αναζητήσει σημεία πώλησης, ή να περιμένει σε ουρές για την αγορά εισιτηρίου, προκειμένου να μετακινηθεί με τα ΜΜΜ.

«Η υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί μια από τις δέκα προτεραιότητες που είχαμε θέσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης», δήλωσε σχετικά υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Διαμορφώνουμε, σταδιακά, ένα περιβάλλον βιώσιμων αστικών μετακινήσεων στην πρωτεύουσα, δημιουργώντας υποδομές και αναπτύσσοντας υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τους πολίτες, για πολλά χρόνια στο μέλλον», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT