Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων

Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων

Το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών για ανεπάρκεια, λόγω καθυστερήσεων για μεγάλο διάστημα, απασχόλησε την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών για ανεπάρκεια, λόγω πολλών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, απασχόλησε την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα πέντε δικαστές.

Αποφασίστηκε επίσης να μην απολυθεί μία δικαστής, η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ωστόσο, τις μηδένισε και παραμένει στο δικαστικό σώμα.

36 έως 130 υποθέσεις καθυστερούσαν ανά έτος

Αναλυτικά, ομόφωνα παύθηκε οριστικά, με δυνατότητα να εργαστεί στο δημόσιο τομέα πρωτοδίκης, η οποία παρουσίαζε καθυστερήσεις από την πρώτη στιγμή εισόδου της στο δικαστικό σώμα, ως πάρεδρος. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις επιθεωρήσεων, οι καθυστερήσεις ανά έτος ήταν από 36 έως 130 υποθέσεις, ενώ της είχαν κατ’ επανάληψη αφαιρεθεί 73, 61, 53 κ.λπ. δικογραφίες, κατά διάφορα δικαστικά έτη. Της είχαν επίσης επιβληθεί πειθαρχικές ποινές προστίμου ενός και τριών μηνών και είχε κριθεί μη προακτέα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ οι καθυστερήσεις είχαν αυξητικό ρυθμό. Ακόμη, σύμφωνα με την εισήγηση, σε 11 από τις 12 επιθεωρήσεις που της έγιναν γίνεται αναφορά για καθυστερήσεις, όπως και ότι δεν είχε συναίσθηση, επιβάρυνε τους συναδέλφους της με τις δικογραφίες που της αφαιρέθηκαν και χρεωνόντουσαν σε άλλους και ταλαιπωρούσε δικηγόρους και διαδίκους. Για τους υπόλοιπους τέσσερις τηρήθηκε η τυπική διαδικασία απόλυσης.

Μηδένισε τις καθυστερήσεις

Με το ερώτημα της απόλυσης είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και δεύτερη πρωτοδίκης, η οποία είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων που κυμαίνονταν κατ’ έτος από 22 έως 100, ενώ είχε σε βάρος της 11 πειθαρχικές αποφάσεις που τις επέβαλαν πρόστιμα στέρησης μισθού από 10 ημέρες έως ένα μήνα. Υπήρξε ακόμη περίπτωση που έκανε 29 μήνες να εκδώσει μια απόφαση.

Κατά την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η πρωτοδίκης παρουσίαζε μεγάλες καθυστερήσεις κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιθεώρησης οι καθυστερήσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί και εισηγήθηκε να μην παυθεί, καθώς δεν συντρέχει λόγος.

Η πρωτοδίκης ανέφερε ότι αντιμετώπισε διαδοχικά σοβαρότατα χρόνια προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και είχε λάβει αναρρωτική άδεια 11 μηνών. Στη συνέχεια έσπασε το χέρι της και ήταν στον γύψο. Παρ’ όλα αυτά, μπόρεσε και μηδένισε τις καθυστερήσεις. Τελικά, ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν πρέπει να απολυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT