Στέγαση στη Μύκονο: Η μία έρχεται, η άλλη αναγκάζεται να φύγει

Στέγαση στη Μύκονο: Η μία έρχεται, η άλλη αναγκάζεται να φύγει

Δύο νέες εργαζόμενες με διαφορετικές εμπειρίες μιλούν στην «Κ» για τις προκλήσεις της εύρεσης στέγης στη Μύκονο

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν είδε ότι την είχαν προσλάβει στη Μύκονο, η πρώτη της σκέψη δεν ήταν ο ήλιος, η θάλασσα. Δεν ήταν οι άνεμοι με τους οποίους το νησί είναι συνώνυμο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν το σπίτι. «Το μόνο μας άγχος με το νησί είναι η στέγαση», δηλώνει στην «Κ» η 29χρονη αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής αγωγής, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί. «Οταν είδα ότι θα είμαι στη Μύκονο έκλαιγα», λέει, «έλεγα “πώς θα τα βγάλω πέρα;”». Η 29χρονη πρέπει να φύγει από το σπίτι που νοικιάζει την 1η Μαΐου – «το σπίτι το βρήκα τυχαία από Airbnb, χαριστικά μου το έδωσε η ιδιοκτήτρια γιατί καταλαβαίνει τι περνάμε ως εκπαιδευτικοί, λέγοντάς μου εξαρχής ότι θα πρέπει να φύγω τότε, και το δέχτηκα γιατί οι περισσότεροι πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους πριν από το Πάσχα», τονίζει.

Η κατάσταση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών είναι πολύ δύσκολη, αναφέρει, σημειώνοντας ότι όσοι νοικιάζουν τα σπίτια τους μέχρι τέλη Ιουνίου –όταν τελειώνει η σχολική χρονιά και έχει ήδη αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι το νησί έχει γεμίσει με το προσωπικό των ξενοδοχείων και επιχειρήσεων, και με τουρίστες– ζητούν «εξωφρενικά ποσά για τον μισθό ενός εκπαιδευτικού, χωρίς απόδειξη, χωρίς συμβόλαιο. Μόνο έναν εκπαιδευτικό έχω γνωρίσει σε όλο το νησί που να έχει συμβόλαιο για το σπίτι», δηλώνει.

«Ομηρος» του Airbnb

Σε εκείνη, οι ιδιοκτήτες έχουν πει ότι μπορεί να μείνει στο σπίτι και μετά το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει κάποια κράτηση. Κάθε μέρα μπαίνει στο Airbnb, ελέγχοντας αν το σπίτι κλείστηκε. «Μου δημιουργεί τρομερή αβεβαιότητα και άγχος», εξηγεί, «σκέφτομαι ότι αν δεν βρεθεί κάποιο σπίτι να μείνω, μπορεί να χρειαστεί να πάρω άδεια, την οποία εμείς οι αναπληρωτές δεν πληρωνόμαστε, γιατί αν δεν έχεις κάπου να μείνεις, δεν μπορείς να πληρώσεις ξενοδοχείο στη Μύκονο».

Ο μισθός της δεν της αφήνει το περιθώριο να έχει αυτοκίνητο, κι έτσι στο νησί έχει και πρόβλημα με τη μετακίνηση. Προς το παρόν μένει στη Χώρα και για να πάει στη δουλειά της παίρνει το σχολικό λεωφορείο. Αλλά αν βρει να μείνει κάπου πιο μακριά τον Μάιο και τον Ιούνιο, δεν ξέρει πώς θα μετακινείται. «Ο δήμος μας έδωσε 80 ευρώ τον μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο – τους κατανοώ και τους ιδιοκτήτες, αλλά θα έπρεπε ο δήμος να κάνει κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα, για όλους τους άλλους υπάρχει μέριμνα στα νησιά, οι εκπαιδευτικοί είναι τελευταίοι», τονίζει. «Είμαστε εκπαιδευτικοί και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκουπίδια», δηλώνει, συμπληρώνοντας πως έχει τύχει να αμφισβητήσει ιδιοκτήτης το αν ήταν δασκάλα ή όχι, ζητώντας της αποδεικτικά στοιχεία. «Εχω εργαστεί και σε άλλα νησιά», σημειώνει, «αλλά τέτοια αντιμετώπιση είδα πρώτη φορά».

Στέγαση στη Μύκονο: Η μία έρχεται, η άλλη αναγκάζεται να φύγει-1
«Υπάρχει δυσκολία με το θέμα της διαμονής στο νησί γιατί το προσωπικό είναι πάρα πολύ», λέει η 29χρονη Πωλίνα Αποστολίδου.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου λέει ότι η κατάσταση και στα τρία νησιά είναι αρκετά δύσκολη, τόσο όσον αφορά την εύρεση σπιτιού, όσο και τις τιμές των ενοικίων. «Στη Μύκονο ειδικά οι ιδιοκτήτες θέλουν οι εκπαιδευτικοί να φύγουν πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς – είναι πολύ δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να νοικιάσει ένα σπίτι για 12 μήνες», τονίζει, λέγοντας πως ακόμα κι αν θέλει να κρατήσει το σπίτι και για την επόμενη χρονιά, δεν το δίνουν οι ιδιοκτήτες. Μεσολαβεί η καλοκαιρινή σεζόν.

«Για όλους τους άλλους υπάρχει μέριμνα στα νησιά, οι εκπαιδευτικοί είναι τελευταίοι. Εχω εργαστεί και αλλού, αλλά τέτοια αντιμετώπιση είδα πρώτη φορά».

Οι κινήσεις του δήμου

«Γίνεται μια καταγραφή για να δούμε ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί που πρέπει να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους, και πότε, για να φιλοξενηθούν από εμάς», λέει στην «Κ» η Μαρσούλα Χανιώτη, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μυκόνου. Το μακροπρόθεσμο πλάνο τους είναι να φτιάξουν κατοικίες μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Αλλά προς το παρόν, ο δήμος έχει νοικιάσει ένα κτίριο όπου μένουν εκπαιδευτικοί, και έχουν κάνει «κινήσεις», όπως λέει η κ. Χανιώτη, για να νοικιάσουν επιπλέον καταλύματα για εκπαιδευτικούς που θα μπορέσουν μέχρι να τελειώσει το έτος να φιλοξενηθούν εκεί με έξοδα του δήμου. «Βλέπω ότι έχουν ανοίξει οι άνθρωποι τα σπίτια τους, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι όσο μεγάλο ήταν πέρυσι – η γνήσια Μύκονος είναι αυτή που άνοιξε τα σπίτια της», τονίζει.

Το πρόβλημα της στέγασης δεν το αντιμετωπίζουν μόνο εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη Μύκονο, αναφέρει η κ. Χανιώτη. «Ερχονται 30.000 άτομα προσωπικό για να δουλέψουν σε επιχειρήσεις της Μυκόνου για σεζόν –σερβιτόροι, υπάλληλοι σε μαγαζιά, διευθυντές–, αυτοί οι άνθρωποι κάπου πρέπει να μείνουν», υπογραμμίζει η ίδια.

Ποικίλλουν οι συνθήκες

Μία εξ αυτών είναι η 29χρονη Πωλίνα Αποστολίδου, η οποία έφυγε πριν από λίγες μέρες για τη Μύκονο, όπου θα εργαστεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν σε ένα μαγαζί οπτικών στο Nammos, ίσως την πιο πολυσυζητημένη επιχείρηση της Μυκόνου. «Γενικά υπάρχει δυσκολία με το θέμα της διαμονής στο νησί γιατί το προσωπικό είναι πάρα πολύ», δηλώνει στην «Κ». Για τη διαμονή των περισσότερων υπαλλήλων φροντίζουν οι εργοδότες τους, εξηγεί, τονίζοντας πως οι συνθήκες ποικίλλουν. «Πολλοί που εργάζονται στην εστίαση μένουν σε ξενοδοχεία, κοιμούνται σε κουκέτες πάνω-κάτω, κάποιες επιχειρήσεις δίνουν αξιοπρεπή σπίτια, σε άλλα οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες, βάζουν περισσότερα άτομα μέσα από όσα θα έπρεπε», αναφέρει.

Η ίδια έχει υπάρξει τυχερή. Τον πρώτο χρόνο έμεινε μαζί με άλλα δύο άτομα σε ένα σπίτι που έκλεισε ο εργοδότης της στον Πλατύ Γιαλό. Από πέρυσι, νοικιάζει με το αγόρι της, που εργάζεται ως μπάρμαν στο νησί, από τέλη Απριλίου ένα σπίτι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο Μαράθι. Το βρήκαν από έναν φίλο που ασχολείται με τις ενοικιάσεις καταλυμάτων στη Μύκονο, και το περιγράφει ως «αξιοπρεπέστατο». «Είναι 30 τ.μ.», λέει η κ. Αποστολίδου, και για το 6μηνο πληρώνουν 7.000 ευρώ, με ένα μέρος του ποσού να καλύπτεται από τους εργοδότες τους.

Πέραν από τις υψηλές τιμές, η καθημερινότητα στη Μύκονο είναι δύσκολη. «Εχει πάρα πολύ κόσμο, πράγμα που δυσκολεύει και τις μετακινήσεις, από το πρωί μέχρι το βράδυ οπλίζεσαι με υπομονή», τονίζει. Αλλά δεν το αφήνει το νησί. «Εχει τρομερή αύρα η Μύκονος», δηλώνει στην «Κ» η κ. Αποστολίδου. «Είναι υπέροχο νησί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή