Πλημμυροπαθείς: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα χρόνο

Πλημμυροπαθείς: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα χρόνο

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την παροχή νέων ευνοϊκών μέτρων που αφορούν τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την παροχή νέων ευνοϊκών μέτρων που αφορούν τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για τις πληγείσες περιοχές σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Ανατολική Αττική.

Αναλυτικά, τα νέα ευνοϊκότερα συστατικά του σχήματος της χορήγησης επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης είναι:

(1) Χορήγηση της επιδότησης προσωρινής στέγασης σε κτίρια κατάλληλα για χρήση με βλάβες «κατηγορίας Γ» για ένα έτος. Αυξάνεται δηλαδή για επιπλέον 6 μήνες το ανώτατο χρονικό διάστημα και φθάνει τους 12 μήνες. Σημειώνεται πως για τις περιπτώσεις των άλλων κατηγοριών κτιρίων, δηλαδή των χαρακτηρισμένων ως «κίτρινων» και «κόκκινων», ισχύει από την πρώτη στιγμή ο χρονικός ορίζοντας της διετίας.

(2) Επίσπευση της χορήγησης της επιδότησης προσωρινής στέγασης του 2ου τριμήνου σε συνέχεια του πρώτου τριμήνου. Για την επίσπευση της χορήγησης της επιδότησης προσωρινής στέγασης του δευτέρου τριμήνου, οι αιτούντες που έχουν κριθεί δικαιούχοι επιδότησης προσωρινής στέγασης του πρώτου τριμήνου, προκειμένου να κριθούν άμεσα δικαιούχοι επιδότησης του δευτέρου τριμήνου, αρκεί να υποβάλουν σχετική Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση (με συγκεκριμένο κείμενο) στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς την υποχρέωση για άμεση υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, δηλαδή έως 1.6.2024, στην περίπτωση που ο αιτών κρίθηκε δικαιούχος χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης του πρώτου τριμήνου, με απόφαση η οποία εκδόθηκε έως την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ της ΚΥΑ (δηλαδή 01.05.2024), ή εντός ενός μήνα από την έκδοση της ΚΥΑ με την οποία ο αιτών κρίθηκε δικαιούχος χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης πρώτου τριμήνου, η οποία εκδόθηκε μετά την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ της ΚΥΑ (δηλαδή 01.05.2024).

(3) Παράταση προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών του δευτέρου τριμήνου για όσους κρίθηκαν δικαιούχοι πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, ορίζεται νέα προθεσμία κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν, στην αρμόδια υπηρεσία της ΓΔΑΕΦΚ, από όλους όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι επιδότησης πρώτου τριμήνου:

  • έως 31 Μαΐου 2024, για όλους τους δικαιούχους που έχουν κριθεί με αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας που εκδόθηκαν έως την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ της συγκεκριμένης ΚΥΑ (δηλαδή 01.05.2024).
  • εντός ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης με την οποία κρίθηκαν δικαιούχοι με αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ της συγκεκριμένης ΚΥΑ (δηλαδή 01.05.2024).

(4) Παράταση προθεσμίας υποβολής αρχικών αιτήσεων για χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης. Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τη 12η Μαΐου 2024, η προθεσμία για την υποβολή αρχικών αιτήσεων για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου συγκατοίκησης. Με τη διάταξη αυτή, αφενός γίνονται δεκτές οι εκπρόθεσμες αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι σήμερα, οι οποίες και θα εξεταστούν άμεσα και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα για κατάθεση αίτησης σε δικαιούχους πολίτες οι οποίοι, από ελλιπή ή εσφαλμένη πληροφόρηση, δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα https://arogi.services.gov.gr/

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εμπρόθεσμες αιτήσεις για προσωρινή στέγαση κατά το πρώτο τρίμηνο –μέσω επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης– έχουν ανέλθει στις 2.813, εκ των οποίων οι 1.442 έχουν πληρωθεί και αντιστοιχούν σε 1.611.302 ευρώ, οι 577 έχουν απορριφθεί, 134 είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης για την πληρωμή τους και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε εκκρεμότητα προσκόμισης σχετικών δικαιολογητικών κατόπιν επικοινωνίας και σχετικής πληροφόρησης από την αρμόδια υπηρεσία. Συνεπώς, από τις πλήρεις και ολοκληρωμένες εμπρόθεσμες αιτήσεις πλημμυροπαθών για την επιχορήγηση της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης έχει πληρωθεί το 91% των αιτήσεων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT