Blue Horizon: Η εισαγγελική πρόταση για τον θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά

Blue Horizon: Η εισαγγελική πρόταση για τον θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί, καθώς επίσης τον υποπλοίαρχο και τον λοστρόμο. Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραπομπή σε δίκη με βαρύ κατηγορητήριο εισηγείται ο εισαγγελέας Πειραιά προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, για τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon»,για την υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει κατηγορίες για τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο, οι οποίοι είναι προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς επίσης και για τον υποπλοίαρχο και τον λοστρόμο.

Ο ύπαρχος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο αλλά και για κατάχρηση εξουσίας. Οπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός: «Αποτέλεσμα των απωθήσεων του κατηγορούμενου ήταν να πέσει τελικά ο Αντώνης Καργιώτης στο κενό που είχε δημιουργηθεί από την κίνηση του πλοίου, μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος ακόμα δεν είχε ανελκυσθεί και ασφαλισθεί, να βρεθεί στη θάλασσα, στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου, με συνέπεια, να επέλθει, εντός ολίγων λεπτών, ο θάνατος του λόγω πνιγμού εντός θαλάσσιου ύδατος, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής, αποτέλεσμα που προέβλεψε και αποδέχθηκε ως ενδεχόμενο να επέλθει».

Για τον πλοίαρχο, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία πλοίου από την οποία επήλθε θάνατος και απόπειρα υπόθαλψης κατά συρροή. Ο καπετάνιος κατηγορείται επειδή αφενός έδωσε το «πράσινο φως» να αποπλεύσει το «Blue Horizon» με ανοιχτό καταπέλτη, παρότι αυτό δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας, αφετέρου επειδή ενώ είχε ήδη επέλθει ο θάνατος του 36χρονου, και παρότι ήταν ενήμερος για όσα προηγήθηκαν, στις επικοινωνίες που είχε με τις Λιμενικές Αρχές ανέφερε (με πρόθεση συγκάλυψης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα) ότι ένας άνδρας έπεσε στη θάλασσα ενώ έτρεχε να επιβιβαστεί στον καταπέλτη.

Οι κατηγορίες για τον υποπλοίαρχο αφορούν σε συνέργεια, δια ενέργειας και δια παραλείψεως, σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο υποπλοίαρχος που εκτελούσε υπηρεσία αξιωματικού πρύμνης στο κατάστρωμα 5, και σε θέση με άμεση οπτική επαφή με τον καταπέλτη του πλοίου και τα όσα εκτυλίσσονταν, παρέμενε αδρανής και δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη διάσωση του άνδρα. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ούτε ενημέρωσε άμεσα τον πλοίαρχο ώστε ο τελευταίος να δώσει εντολή για παύση των μηχανών, ούτε και έριξε στη θάλασσα κάποιο από τα διαθέσιμα σωσίβια.

Ο λοστρόμος κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση. Κατηγορείται ότι και εκείνος άσκησε, τουλάχιστον στην αρχή, βία σε βάρος του θύματος και στη συνέχεια παρέμεινε αδρανής. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Σημειώνεται πως ο 36χρονος έχασε την ζωή του μπροστά σε αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT