ΑΠΘ: Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

ΑΠΘ: Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

«Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ εκφράζει σύσσωμο την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και αυτό το μνημείο, μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί, με οδυνηρές συνέπειες την αλλαγή της ιστορικής του ταυτότητας»

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίο μνημείο της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζει τη Μονή της Χώρας το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή τη μετατροπή της σε τζαμί.

Παράλληλα αναφέρει ότι εκεί διασώζεται το πλουσιότερο και πιο σημαντικό σύνολο ψηφιδωτού διακόσμου, σπάνιο δείγμα της επίσημης τέχνης και αισθητικής που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου, κατά την τελευταία περίοδο της ιστορίας του.

«Λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής του αξίας, το μνημείο, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο, είναι προστατευόμενο από την UNESCO» τονίζεται στο ψήφισμα. 

Υπογραμμίζεται δε ότι «το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ εκφράζει σύσσωμο την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και αυτό το μνημείο, μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί, με οδυνηρές συνέπειες την αλλαγή της ιστορικής του ταυτότητας και την επακόλουθη θλιβερή κάλυψη της υψηλής του τέχνης».

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμιού, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε απ’ ευθείας από το προεδρικό μέγαρο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT