Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Εισαγγελική παρέμβαση

Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Εισαγγελική παρέμβαση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νερό είναι η αιτία για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, όπως προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ. Για την υπόθεση έχει υπάρξει και παρέμβαση από την εισαγγελία Βόλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους έως τώρα ελέγχους σε δείγματα νερού της περιοχής υπάρχουν ενδείξεις ότι το δίκτυο μολύνθηκε με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δεν υπάρχουν, πάντως, ακόμη επίσημες ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή, κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή, και έχουν λάβει δείγματα από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό, προκειμένου να επαναληφθούν οι έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του νερού από τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Από το πρωί μοιράζονται στους κατοίκους εμφιαλωμένα νερά.

Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Εισαγγελική παρέμβαση-1
Πηγη: gegonotanews.gr

Εχουν παρουσιάσει προβλήματα δεκάδες άνθρωποι, ενώ όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου έχουν καταφύγει στο νοσηλευτικό ίδρυμα προς βοήθεια 34 άνθρωποι, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικοι. Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικοι εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Επίσης, μια ηλικιωμένη από τον Αλμυρό που παρουσίαζε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και σηπτικό σοκ κατέληξε, ωστόσο ο θάνατός της, σύμφωνα με πηγές από το Νοσοκομείο, δεν σχετίζεται με τα μαζικά κρούσματα των τελευταίων ημερών.  

Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε. Εχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση, να το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Ερωτηθείς, αν σχετίζεται η συγκεκριμένη έξαρση με την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε πως το συγκεκριμένο παθογόνο, η σαλμονέλα  δηλαδή, δεν επιβιώνει στο περιβάλλον τόσο μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν κάποια άλλα παθογόνα τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία από την αρχή, μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και γι’ αυτό όλη αυτή την περίοδο μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, γίνονταν συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι, είπε.

«Η σαλμονέλα δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί τόσο μεγάλο διάστημα και να τη βρούμε 8 μήνες μετά. Ακόμα και να υπήρξε οτιδήποτε στον υδροφόρο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί φιλτράρει το νερό και αυτές οι γεωτρήσεις είναι αρκετά βαθιές, είναι 100 μέτρα 120 μέτρα και. Άρα να δούμε τι έγινε σε αυτή τη φάση. Τώρα αυτό ψάχνουμε. Γι’ αυτό θα πάρουμε αρκετά δείγματα σήμερα και από τις γεωτρήσεις και θα ελέγξουμε όλο το δίκτυο και να δούμε ακριβώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και είχαμε αυτό το πρόβλημα ούτως ώστε, πρώτον να πάρουμε τα μέτρα εξυγίανσης του δικτύου που επείγει για να επαναφέρουμε το δίκτυο στην άριστη ποιότητα του νερού που πρέπει να έχει για να το δώσουμε ξανά στους καταναλωτές και δεύτερον να αποφύγουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT