Νέοι φάκελοι για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα ανοίγουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, που ενισχύθηκαν από την απολογία του Αντ. Κάντα, αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.
Οκτώ εξοπλιστικά, που δεν απασχολούσαν τις εισαγγελικές αρχές, εισέρχονται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των ερευνών, ανοίγοντας τη βεντάλια σε όλα σχεδόν τα προγράμματα που «έτρεξαν» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τη δεκαετία του 2000.
Τα τελευταία «έπεσαν» στο τραπέζι των ερευνών μετά την απολογία Κάντα, που μίλησε για μίζες που πήρε δείχνοντας επιχειρηματίες – εμπόρους όπλων, που μετείχαν ως εκπρόσωποι ή αντιπρόσωποι εταιρειών που ανέλαβαν τις «δουλειές». Επίσης, στοιχεία έφθασαν στις δικαστικές αρχές και από το άνοιγμα λογαριασμών.
Ετσι, πέραν των υποβρυχίων και των TOR-M1, ανοίγουν τώρα και οι φάκελοι για την προμήθεια των Mirage, του αντιαεροπορικού OSA AMK, του ραντάρ Arthur, των Exocet και άλλων εξοπλιστικών.
Ηδη έχουν ανατεθεί σε εισαγγελείς που μετέχουν στο Τμήμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Εισαγγελίας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, δίδεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς στην έρευνα του προγράμματος για την προμήθεια των Leopard, όπως και την προμήθεια για τις φρεγάτες, ενώ σε έρευνα έχει ήδη μπει και το πρόγραμμα για τα ελικόπτερα «Απάτσι».
Το άνοιγμα των ερευνών στα εξοπλιστικά περιλαμβάνει –στο στάδιο της ανάκρισης πλέον– δύο ακόμα προγράμματα: την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία Wegmann και την προμήθεια των αρμάτων Asrad από την επίσης γερμανική εταιρεία Atlas με εκπρόσωπό της στην Ελλάδα τον Παν. Ευσταθίου, που έχει απολογηθεί ήδη στην ανάκριση και αναμένεται απόφαση για το θέμα της προσωρινής του κράτησης από το Συμβούλιο των Εφετών.
«Δεν υπάρχει», δήλωνε στην «Κ» αρμόδια πηγή, «εξοπλιστικό που να μην ελέγχεται για μίζες και για παράνομες πληρωμές», δίδοντας έτσι την έκταση της διαφθοράς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Στο μεταξύ, μία ακόμα άγνωστη μίζα εντοπίστηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που έστειλαν οι κυπριακές αρχές στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο, (σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει η «Κ» την περασμένη Κυριακή) εντοπίστηκε μίζα 7,5 εκατ. που δόθηκε κατευθείαν από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal σε εταιρεία συμφερόντων του Αντ. Χάγια, στενού συνεργάτη στο παρελθόν του Μιχάλη Ματαντού, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Η νέα μίζα των 7,5 εκατ. διακινήθηκε στη συνέχεια μέσω εταιρείας του Χάγια, όπως προέκυψε από την ανακριτική έρευνα, σε δύο άλλες εταιρείες συμφερόντων του ίδιου, για να καταλήξει σε πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας των δύο ανακριτών.
Η εταιρεία του Χάγια, που διακίνησε τη μίζα, φέρει την επωνυμία Zelan Limited. Οι ανακριτές τον καλούν τώρα σε απολογία για να πει γιατί έλαβε αυτά τα χρήματα κατευθείαν από τη γερμανική εταιρεία –χωρίς την έγκριση ή τη μεσολάβηση του Ματαντού– και ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες.
Οπως προέκυψε από την έρευνα των ανακριτών, τα 7,5 εκατ. διακινήθηκαν μετά τη Zelan Limited σε δύο εταιρείες που φέρουν τις επωνυμίες Projet Management και Kinterman. Εκτός από τον Χάγια, οι ανακριτές καλούν και τον επίσης στενό συνεργάτη του Ματαντού, Αλέξανδρο Παπαντωνίου, ενώ ετοιμάζουν κατηγορητήρια και για τους Σ.Μ. και Φ.Λ. που θεωρούνται πρόσωπα-κλειδιά από την ανάκριση.
Ο πρώτος είναι ο δικηγόρος που συνέστησε δίκτυο εξωχώριων εταιρειών για τις μίζες του Κάντα, ενώ ο ρόλος του δεύτερου κρίνεται νευραλγικός για τη διακίνηση των παράνομων πληρωμών. Ο ίδιος καλείται σε απολογία και από τον ανακριτή Διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα, που χειρίζεται την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από την Wegmann. Γι’ αυτήν οι εξελίξεις αναμένονται σημαντικές καθώς έχει κατασχεθεί λίστα με λογαριασμούς από τους ανακριτές στο σπίτι του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Δημ. Παπαχρήστου, που είναι προφυλακισμένος.