Διαμαρτυρία εργατών στη Νέα Μανωλάδα

Διαμαρτυρία εργατών στη Νέα Μανωλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας περίπου 100 οικονομικοί μετανάστες από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τέθηκε για μία ακόμη φορά τα ζητήματα των αδειών παραμονής, των αμοιβών και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργάτες γης αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει ακόμη δοθεί λύση στο ζήτημα των αδειών παραμονής ώστε να μπορούν να εργάζονται χωρίς προβλήματα. Επίσης, οι οικονομικοί μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν και για το θέμα των αμοιβών τους διότι, όπως ανέφεραν, εισπράττουν χαμηλά μεροκάματα, ενώ αρκετοί υποστήριξαν ότι έχουν μείνει άνεργοι μετά τα περυσινά επεισόδια. Ακόμη, έθεσαν και το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσής τους, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να παραμένουν κακές. Η συγκέντρωση των αλλοδαπών εργατών γης ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα. Ωστόσο, η αστυνομία από την πλευρά της είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί μετανάστες ελπίζουν πως μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία τους, θα υπάρξει ανταπόκριση από τους φορείς ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο όπου στις 16 Απριλίου 2013 είχαν σημειωθεί τα αιματηρά επεισόδια, κατά τα οποία είχαν τραυματιστεί 29 μετανάστες έπειτα από συμπλοκή με τρεις Eλληνες, εκπροσώπους εργοδότη και τους πυροβολισμούς που είχαν δεχθεί από έναν από αυτούς.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος θεωρείται κρίσιμη για τις περιοχές της Ηλείας, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες φράουλας. Αφενός γιατί έχει ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής και των εξαγωγών και αφετέρου διότι οι αλλοδαποί εργάτες γης αποφασίζουν αυτόν τον καιρό να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σκηνικό έντασης είχε σημειωθεί και τον Μάιο του 2012 στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, με διαμαρτυρόμενους αλλοδαπούς εργάτες. Επίσης, τον Απρίλιο του 2008, αλλοδαποί εργάτες γης είχαν κάνει απεργία ζητώντας μεγαλύτερα μεροκάματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση για ημέρες, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή