Ενας καινοτόμος Ελληνας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 22 του χρόνια, ο Θάνος Παππάς κάνοντας την πρακτική του άσκηση σχεδίασε, με την ομάδα Exarsis, ένα όχημα πόλης για οδήγηση από ανθρώπους που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου. Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φέτος συμμετείχε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σε συνεργασία με τη Fiat, με θέμα «Σχεδιάστε το Μέλλον της Προσβασιμότητας», και μαζί με έναν Ιταλό και ένα Γερμανό βρέθηκε στην τριάδα των νικητών. Ο Θάνος Παππάς από την Καλαμάτα διάλεξε να «μεταναστεύσει» -καθόλου εύκολο εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης- στη Σύρο, όπου έχει έδρα το Τμήμα του, και το βραβείο που πήρε αποτελεί δείγμα για τη δουλειά αριστείας που γίνεται στο Παν. Αιγαίου.

«Ο Θάνος Παππάς είναι άξιος πρεσβευτής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπόδειγμα αριστείας. Επιτυχίες όπως η δική του, αποδεικνύουν ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να εξακολουθούν να ονειρεύονται και να εμπνέουν με το παράδειγμά τους την πανεπιστημιακή μας κοινότητα, προσπαθώντας πάντα για τα καλύτερα αποτελέσματα που επιστρέφουν στην κοινωνία» ανέφερε χθες το Συμβούλιο του Ιδρύματος, δίνοντας τον τόνο της Αριστείας στα χθεσινά τριακοστά γενέθλια του Παν. Αιγαίου. Στις 20 Μαρτίου 1984 δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα 83 περί ίδρυσής του, με έδρα τη Μυτιλήνη. Σήμερα το ίδρυμα -ένα «πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο» με ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά του Αιγαίου καθώς έχει 16 Τμήματα σε Χίο, Σάμο, Σύρο και Ρόδο- «δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην εκπαίδευση, την έρευνα, τη δικτύωση μεταξύ των νησιών, την αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών» όπως λέει το Συμβούλιο.

Βέβαια, ο επετειακός λόγος των ημερών δεν μπορεί να σβήσει τις… κακές στιγμές. Λόγω των αντιδράσεων στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου 4009/11 και για να μη γίνουν ηλεκτρονικά οι εκλογές για το Συμβούλιο στις 2/11/2013, φοιτητές κατέβασαν τον διακόπτη του ρεύματος που τροφοδοτεί τον κεντρικό υπολογιστή του πανεπιστημίου. Ετσι, χάθηκε η διαδικτυακή σύνδεση του ιδρύματος, ενώ σταμάτησε ακόμη και η λειτουργία των τηλεφώνων. Παρόμοια συμβάντα παρατηρήθηκαν σε Χίο και Σάμο, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή κάποιοι κυκλοφόρησαν «προκηρύξεις» κατά καθηγητών που τάσσονται κατά των καταλήψεων. Τελικά, οι εκλογές έγιναν, οι καταλήψεις έληξαν, οι φοιτητές αυτοί αποδείχθηκαν μειοψηφία… «Το 1984 η πολυνησιωτική ταυτότητα του Παν. Αιγαίου φάνταζε ουτοπική, ενώ η εισαγωγή “άγνωστων” μέχρι τότε γνωστικών αντικειμένων αποτελούσε πρόσθετο πεδίο αμφισβήτησης της επιτυχίας του εγχειρήματος» δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΕΙ Πάρις Τσάρτας. Και συμπλήρωσε: «Επειτα από 30 χρόνια λειτουργίας, υπό συνθήκες αντικειμενικά δύσκολες και παρά τη διαχρονικά πλημμελή στήριξη της πολιτείας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδραιώθηκε και αναπτύσσεται μεθοδικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή