Στέγη σε ανήλικους μετανάστες

Στέγη σε ανήλικους μετανάστες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανήλικοι μετανάστες θα σταματήσουν πλέον να κοιμούνται κάτω από γέφυρες και μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Πάτρας, μετά τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας σε διώροφο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, στο ίδιο κέντρο θα βρίσκουν φιλοξενία και φροντίδα ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, που αιτούνται ασύλου.

Το κέντρο λειτουργεί με τη στήριξη της ΜΚΟ «Praksis» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ θα μπορούν να φιλοξενηθούν 30 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 40 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων κ.ά. Πέρα από τη στέγαση, θα τους παρέχεται σίτιση, ιατρονοσηλευτική φροντίδα, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συνδρομή, κατάρτιση, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με στόχο τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Οι ανήλικοι θα μένουν στον ξενώνα μέχρι να ενηλικιωθούν, ενώ θα επιχειρείται η ένωση με τις οικογένειές τους.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Sjur Larsen, καθώς η Νορβηγία μαζί με την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν χρηματοδοτούν προγράμματα που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, αφού, όπως υπογράμμισε, «θα σώσει ανήλικους από κυκλώματα». «Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι παιδιά, τα οποία γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πλέον αυτά τα παιδιά έχουν ένα καταφύγιο» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της «Praksis» Λάμπρος Αραπάκος αναφέρθηκε στη στήριξη που θα παρέχει το κέντρο στους ανήλικους, αλλά και στη βοήθεια που τους παρείχε τα τελευταία 2,5 χρόνια το κέντρο ημέρας, που λειτουργεί στην Πάτρα. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Χρήστος Καραπιπέρης, αναφέρθηκε σε αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για τη λειτουργία του κέντρου και απηύθυνε κάλεσμα σε όσους διαφωνούν, να επισκεφθούν τη δομή και να δουν πώς λειτουργεί.

«Μέχρι τώρα αισθανόμασταν ότι είχαμε χειροπέδες και δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που συλλαμβάναμε. Τώρα έχουμε πού να τα πάμε και δεν θα είναι βαρκούλες που βυθίζονται μεσοπέλαγα, καθώς μπορούμε να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας», είπε η εισαγγελέας Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή