Μισό εκατομμύριο βεγγαλικά κατασχέθηκαν φέτος

Μισό εκατομμύριο βεγγαλικά κατασχέθηκαν φέτος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από μισό εκατομμύριο τυποποιημένα βεγγαλικά και κροτίδες κατάσχεσε η Ελληνική Αστυνομία το διάστημα από 12 Μαρτίου έως 22 Απριλίου. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Αστυνομία, σε συνολικά 2.277 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα κατασχέθηκαν 568.161 βεγγαλικά, παιδικά πυροτεχνήματα και τυποποιημένες κροτίδες. Το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 11 ατυχήματα με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό πέντε ατόμων και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων έξι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Αμερικανοί τουρίστες που τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου στην Οία, το βράδυ του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το 2013 οι αστυνομικοί έλεγχοι αυξήθηκαν φέτος 60%, ενώ ο αριθμός των κατασχεθέντων κροτίδων και βεγγαλικών σημείωσε αύξηση 260%!

Κατά τη διάρκεια ελέγχου, ενδεικτικά, την 3η Απριλίου συνελήφθη 34χρονος στο Διακοπτό Αχαΐας καθώς στο περίπτερό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.550 κροτίδες. Τη 17η Απριλίου, αντίστοιχα, συνελήφθη στην πόλη της Ρόδου 39χρονη καθώς στο κατάστημά της αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν 16.570 τυποποιημένες κροτίδες. Παρόμοιες υποθέσεις αποκαλύφθηκαν τη 14η Απριλίου στη Χρυσούπολη Καβάλας (σύλληψη 36χρονου για κατοχή 2.903 κροτίδων) και την 7η Απριλίου στο Μελισσοχώρι Βοιωτίας (σύλληψη 61χρονης για πώληση 2.500 βεγγαλικών).

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων κατασχέθηκαν ακόμα 627 αυτοσχέδια βεγγαλικά καθώς και ποσότητα 2.877 γραμμαρίων πυρίτιδας.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποκαλύφθηκε την 17η Απριλίου στον Πύργο Ηλείας. Ανδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας υπέβαλαν σε έλεγχο 25χρονο και βρήκαν στην κατοχή του δύο πλαστικές συσκευασίες πυρίτιδας βάρους 500 γραμμαρίων και 1,6 μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι. Στη συνέχεια της έρευνας αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο κατάστημα 59χρονου στην πόλη του Πύργου όπου εντόπισαν 43 συσκευασίες με πυρίτιδα συνολικού βάρους 11 κιλών και 148 μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι. Οπως είχε ήδη από τότε ανακοινωθεί, η εκρηκτική ύλη επρόκειτο να διατεθεί για την κατασκευή αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων.

Συνολικά, το φετινό Πάσχα βεβαιώθηκαν 113 παραβάσεις και συνελήφθησαν με την κατηγορία της εμπορίας, κατοχής και πώλησης εκρηκτικών υλών και κροτίδων συνολικά 108 άτομα. Το περσινό Πάσχα, αντίστοιχα, σε 1.417 ελέγχους (αντί 2.277 το 2014) είχαν κατασχεθεί σε όλη την επικράτεια 157.641 τυποποιημένες κροτίδες και βεγγαλικά καθώς επίσης και 208 αυτοσχέδια πυροτεχνήματα. Είχαν σημειωθεί 5 ατυχήματα και είχαν τραυματιστεί σοβαρά 3 άτομα. Στα Νέα Στύρα Ευβοίας, για παράδειγμα, είχε συλληφθεί (4 Μαΐου 2013) ένας 16χρονος καθώς κατά την περιφορά του Επιταφίου είχε τραυματίσει στο πόδι με κροτίδα μια 15χρονη κοπέλα.

Ενα χρόνο νωρίτερα, την περίοδο δηλαδή των εορτών του Πάσχα 2012 η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει 5.724 ελέγχους και είχε κατασχέσει 548.784 κροτίδες και βεγγαλικά. Εκείνη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 8 ατυχήματα που είχαν ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό 5 ατόμων. Το πιο αιματηρό ήταν αυτό στην περιοχή Μηλέας στη Μάνη, με θύματα δύο αδέλφια 21 και 25 ετών. Οι δύο νεαροί είχαν ακρωτηριαστεί στα δάκτυλα των χεριών καθώς είχε σημειωθεί έκρηξη τη στιγμή που κατασκεύαζαν αυτοσχέδια κροτίδα. Αιματηρά ατυχήματα είχαν επίσης καταγραφεί σε Κω, Λέρο και Χαλκίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή