«Εβρος αδιάβατος» – το μήνυμα εστάλη

«Εβρος αδιάβατος» – το μήνυμα εστάλη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ροές των παράνομων μεταναστών στον Εβρο με προορισμό το εσωτερικό της Ελλάδας έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν δραστικά, σχεδόν έχουν «στερέψει».

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ», με επίκεντρο την κατασκευή ατσαλένιου φράχτη στην Ορεστιάδα και την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από το Σουφλί έως και το Δέλτα του ποταμού, αποδείχθηκε ότι λειτουργεί αποτρεπτικά και ταυτόχρονα αποτελεσματικά.

«Τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια επικρατούσε πανικός, τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε πολύ υψηλό βαθμό», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζηαναγνώστου, άνθρωπος με πολυετή γνώση του προβλήματος.

«Από το τείχος δεν μπορούν να περάσουν και όσοι επιχειρούν να διαβούν νοτιότερα από το ποτάμι συλλαμβάνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα», προσθέτει και απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να ενισχύσει τις υλικοτεχνικές υποδομές των αστυνομικών φρουρών. «Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε με δικά μας χρήματα ανταλλακτικά και εξαρτήματα για τα περιπολικά»,υπογραμμίζει στην «Κ». Η ανέγερση του μήκους δώδεκα χιλιομέτρων φράχτη στα χερσαία σύνορα, στον Βορρά, δυσκόλεψε τα μέγιστα το έργο των κυκλωμάτων προώθησης μεταναστών. Πλέον, για να μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία μέσω Θράκης στην Ελλάδα, πρέπει να επιχειρήσουν τη διάβαση του ποταμού, εγχείρημα που αυξάνει το ρίσκο λόγω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας και βεβαίως το κόστος στο «αγώι». Τα κέρδη όμως είναι τεράστια και έτσι οι δουλέμποροι επιχειρούν να χρηματίσουν και Ελληνες αστυνομικούς ώστε να κάνουν αυτοί τα «στραβά μάτια», όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Το μήνυμα ότι ο Εβρος έχει καταστεί αδιάβατος, ότι τα περάσματά του «σφραγίστηκαν», έχει φτάσει στα κέντρα διακίνησης λαθρομεταναστών της Τουρκίας και πλέον τα κυκλώματα, όταν δεν «κατηφορίζουν» στο Αιγαίο, οδεύουν προς τη Βουλγαρία. Ομως και εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν πια γι’ αυτούς. Οι Βούλγαροι κατασκευάζουν πυρετωδώς τον δικό τους σιδερένιο αγκαθωτό φράχτη, «σαν τον δικό μας», και όταν τον Σεπτέμβριο ολοκληρωθεί, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί τους, ένα ατσάλινο τείχος συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θα εμποδίζει την εισροή παράνομων μεταναστών από την ευάλωτη «νοτιοανατολική αυλή» της.

Οι συντονισμένες άμυνες Ελλάδας και Βουλγαρίας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέγγιση και διέλευση «καραβανιών» Αφροασιατών, οι αρμόδιες αρχές ωστόσο εκτιμούν ότι η σημαντική μείωση των ροών έχει να κάνει και με το ότι ότι η Τουρκία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους εμποδίζει τις μετακινήσεις Σύρων προσφύγων από τον Νότο προς τα ενδότερά της. Εκείνο που φοβούνται ιδιαίτερα, τόσο οι ελληνικές όσο και οι βουλγαρικές αρχές, είναι η έκρηξη ενός νέου εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν μετά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μαζικής φυγής αμάχων προς την Τουρκία και μέσω αυτής για την Ευρώπη. «Ο Εβρος θα δεχθεί και πάλι ισχυρή πίεση από δυστυχισμένους που θα αναζητούν στον ήλιο μοίρα και τότε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα», λέει στην «Κ» υψηλόβαθμη πηγή που παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση με τις ροές παράνομων μεταναστών. Επί του παρόντος όσοι -λίγοι το τελευταίο διάστημα- συλλαμβάνονται στο ελληνικό έδαφος οδηγούνται στα κέντρα υποδοχής της Ορεστιάδας, Ξάνθης και Κομοτηνής και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Στη Βουλγαρία όμως, η παρουσία 10.000 προσφύγων κυρίως από τη Συρία και χώρες της Βόρειας Αφρικής σε διάφορα «κέντρα φιλοξενίας», αλλά και μεμονωμένα, σε πόλεις και χωριά, έχει πυροδοτήσει φαινόμενα ρατσισμού στην κοινωνία.

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, στο χωριό Ροζίνο στον Κεντρικό Αίμο οι κάτοικοι έδιωξαν δεκαπέντε Σύρους πρόσφυγες που νόμιμα είχαν εγκατασταθεί εκεί, με τη δήμαρχο να δηλώνει πως «εμείς εδώ είμαστε καθαρό χωριό…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή