Ελεγχος για τη νομιμότητα μετατροπής συμβάσεων υπαλλήλων

Ελεγχος για τη νομιμότητα μετατροπής συμβάσεων υπαλλήλων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον άμεσο έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του. Μάλιστα, το υπουργείο ζητεί να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι συμβάσεις που μετατράπηκαν πιο πρόσφατα. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως οι Διευθύνσεις Προσωπικού όλων των υπουργείων πρέπει να δώσουν στοιχεία για το πώς μετατράπηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου, ανεξάρτητα από το εάν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπηρετούν σήμερα με σχέση ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου. Αναμένεται να τεθεί κατ’ αρχήν στο μικροσκόπιο η διαδικασία μονιμοποίησης συμβασιούχων με βάση το λεγόμενο Προεδρικό Διάταγμα Π. Παυλόπουλου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η διαδικασία αξιολόγησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, πως «ήρθε η ώρα να ταρακουνηθεί το σύστημα». «Είτε δεν γίνονταν αξιολογήσεις είτε έπαιρναν όλοι άριστα. Αυτό ήταν το προηγούμενο σύστημα “αξιολόγησης” δημοσίων υπαλλήλων» σημείωσε. «Είδατε ποτέ να αντιδρά η ΑΔΕΔΥ, οι δήμοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτό; Οχι…». Παράλληλα υπογράμμισε πως αποτελεί «τεράστιο ψέμα» η σύνδεση της αξιολόγησης με απολύσεις ή με μειώσεις (ή αυξήσεις) μισθών.

Στρεφόμενος και κατά των δημάρχων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι δήμοι και οι δήμαρχοι αρνούνται να εφαρμόσουν την αξιολόγηση. Επίσης, δήμαρχοι παρανομούν, όταν μία πρωτόδικη απόφαση, που δικαιώνει δημοτικό υπάλληλο ορισμένου χρόνου, δεν οδηγείται σε Ανώτερα Δικαστήρια -με την άσκηση έφεσης ή αναίρεσης στον Αρειο Πάγο- με αποτέλεσμα μεγάλοι ζημιωμένοι να είναι το κράτος και εκείνοι που έχουν πετύχει πριν από χρόνια σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά τη θέση τους παίρνουν συμβασιούχοι, που δικαιώνονται πρωτοδίκως».

Η διαμάχη, πάντως, στο μέτωπο της αξιολόγησης συνεχίζεται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν.4250/2014 (που ορίζει τη διαδικασία της αξιολόγησης) και να ακυρωθούν, «καθώς αφενός παραβιάζουν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου και αφετέρου δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στους εργαζομένους των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού (δήμοι)» Η προσφυγή αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Το τέλος του προγράμματος κινητικότητας – διαθεσιμότητας «όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα» και τη διαμόρφωση «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας χωρίς διαθεσιμότητα και απολύσεις» ανακοίνωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Προανήγγειλε «ένα σύστημα διαφανές, μοριοδοτούμενο, μέσα από το οποίο κάποιος εργαζόμενος θα μετακινηθεί στην κατάλληλη θέση γι’ αυτόν και αντίστοιχα οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν με τους πλέον ειδικούς και τους ικανότερους. Η πλατφόρμα θα διασυνδεθεί με το νέο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (HRMS)».

Στην ομιλία της η κ. Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε πως «έχει δοθεί πράσινο φως για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ύψους 400.000.000 ευρώ (ΕΚΤ & ΕΤΠΑ)», ενώ σε λίγες μέρες θα ανέβει στο Οpengov για διαβούλευση το «Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020». Ακόμη είπε πως δεν θα εγκρίνεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έργων πληροφορικής, «εφόσον δεν πληρούν αρχές όπως η διαλειτουργικότητα, η διαφάνεια, η βιωσιμότητα των συστημάτων, η απλοποίηση, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η ασφάλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή