Η ρύθμιση χρειάζεται… ρύθμιση

Η ρύθμιση χρειάζεται… ρύθμιση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εμπλοκή οδηγείται η υπόθεση της κατάρτισης των προϋπολογισμών δήμων και περιφερειών του οικονομικού έτους 2015, λόγω της ρύθμισης που υπάρχει για τα χρονικά όρια και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην τήρησή τους από τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2015 πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου. Οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου. Πρέπει δηλαδή μέσα σε… πέντε μέρες να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

«Πολύ απλά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει πρακτικά. Εκεί που έχουν επανεκλεγεί οι προηγούμενοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες η προθεσμία θα τηρηθεί, ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όπου έχουν εκλεγεί νέοι, πώς μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμό σε λίγες μέρες;», λέει στην «Κ» ο κ. Απ. Κοιμήσης, γ. γ. του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Η ΚΕΔΕ ζητά να δοθεί παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε οι διαδικασίες να πραγματοποιηθούν και οι προϋπολογισμοί να ψηφιστούν από τις νεοεκλεγμένες αρχές και όχι από τις απερχόμενες. Σε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της «ζητά την παράταση των διαδικασιών που προβλέπονται για την ψήφιση των προϋπολογισμών των δήμων έτους 2015 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014, προκειμένου να ψηφισθούν από τις νεοεκλεγμένες δημοτικές αρχές. Μέχρι τότε, να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία με άτυπες συνεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων και των νέων δημοτικών αρχών». Οπως είναι φυσικό, το αίτημα αυτό υποστηρίζουν ιδιαίτερα οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, παρά το πλήθος των αντιδράσεων, δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση ακόμα.

«Αναμένουμε οπωσδήποτε κάποια ρύθμιση, γιατί αυτό που ζητούμε είναι απλώς θέμα κοινής λογικής», σημείωσε ο κ. Κοιμήσης. Σχολιάζοντας μάλιστα και όσα γράφονται για αύξηση δημοτικών τελών από το 2015, ο γ.γ. της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι εκτός προβληματισμού στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων.

Η κατάρτιση των ετήσιων προϋπολογισμών των δήμων μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους προβλέπεται από τον Νόμο 4172/2013. Ομως η ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών την 1η Σεπτεμβρίου κάνει την τήρηση αυτής της δέσμευσης πρακτικά αδύνατη τη χρονιά που διεξάγονται εκλογές. Οχι μόνο οι νέες δημοτικές αρχές δεν μπορούν να έχουν εικόνα για τα οικονομικά των δήμων, αλλά ούτε καν οι οικονομικές επιτροπές δεν θα έχουν προλάβει να συσταθούν. Από την άλλη, η κατάρτιση του προϋπολογισμού από την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου είναι προφανές ότι δεν ενδείκνυται, καθώς η νέα δημοτική αρχή έχει ψηφισθεί με βάση το δικό της πρόγραμμα.

Οι νέες αρχές σε περιφέρειες και δήμους αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Η ορκωμοσία τους θα γίνει νωρίτερα, στις 28 Αυγούστου. Η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα είναι πενταετής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή