Αρχαία Μεσσήνη, η καυτή ανάσα της φωτιάς

Αρχαία Μεσσήνη, η καυτή ανάσα της φωτιάς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΝΗΜΕΙΑ. Μία μικρή όαση πρασίνου μέσα σε μία «έρημο» καμένων κορμών και στάχτης αποτελεί από χθες ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης. Ευτυχώς, ούτε τα μνημεία της αρχαίας πόλης ούτε το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπέστησαν φθορές από την καταστροφική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκαψε πάνω από 2.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνων, απειλώντας άμεσα τις σημαντικές αρχαιότητες. Ωστόσο, από σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου θα αντικρίζουν, εκτός από το στάδιο, την Αρκαδική Πύλη και το αρχαίο θέατρο, και ένα άλλου είδους «μνημείο»: τις καμένες πλαγιές του όρους Ιθώμη, μια υπενθύμιση των συνεπειών της ανθρώπινης αδιαφορίας.

«Η φωτιά δεν πλησίασε τα μνημεία», επισήμανε χθες το απόγευμα ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη, επιστρέφοντας για μία σύντομη ανάπαυλα έπειτα από αρκετές ώρες κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και τις απειλούμενες αρχαιότητες. «Ο αρχαιολογικός χώρος είναι πεντακάθαρος», συνεχίζει, το θέαμα όμως του καμένου βουνού είναι αποκαρδιωτικό. Αντίθετα, από το Αρχαιολογικό Μουσείο διακρίνεται μόνο ένα κομμάτι της καμένης έκτασης – εκεί όπου η φωτιά «κατέβηκε στην κοιλάδα».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Θέμελης, η αρχαία Μεσσήνη είναι επαρκώς προστατευμένη από τις πλημμύρες, που αναπόφευκτα θα πλήξουν την περιοχή τον χειμώνα. Αντίθετα, στο γειτονικό χωριό Μαυρομμάτι Ιθώμης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά τη Δευτέρα αλλά τελικά διασώθηκε, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα αντίστοιχα με αυτά στον αρχαιολογικό χώρο, επομένως η λήψη μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή