Η άσκηση ηλικιωμένων μειώνει τις… πτώσεις

Η άσκηση ηλικιωμένων μειώνει τις… πτώσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων τραυματισμών μεταξύ των ηλικιωμένων. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων άνω των 65 ετών και οι μισοί άνω των 80 θα πέσουν κάθε χρόνο. Δεν είναι όμως μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, υποστηρίζουν επιστήμονες που ασχολούνται ειδικά με αυτό το πρόβλημα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

«Ασκήσου για να προλάβεις τις πτώσεις και τα κατάγματα» λένε οι ειδικοί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνουν πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες διεθνών ερευνητικών ομάδων, η ενίσχυση της δραστηριότητας και οι ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο «Δημόκριτος» και το TΕΙ Στερεάς Ελλάδας είναι μέλη του ProFouND, του ευρωπαϊκού Δικτύου Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων. Το ProFouND προετοιμάζει εκπαιδευτές σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό στη συνέχεια αυτοί να καταρτίσουν φυσικοθεραπευτές στη δική τους περιοχή και να επεκτείνουν τα προγράμματα άσκησης ώστε να καλύψουν περί τα 84.000 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έως το 2016. Τμήμα της εκπαίδευσης πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης που φιλοξενεί και αναπτύσσει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσα από το portal του προγράμματος. Τον περασμένο Ιούνιο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εκπαιδεύτηκαν 11 εκπαιδευτές – φυσικοθεραπευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Νοέμβριο θα εκπαιδευτούν 12 επιπλέον, ενώ ο στόχος είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πολύ περισσότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή