Η Σύγκλητος του ΑΠΘ άντεξε το ξέσπασμα βίας

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ άντεξε το ξέσπασμα βίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα φοιτητών επί δύο ώρες πολιορκούσε την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου, προσπαθώντας να γκρεμίσει ακόμη και την κάσα της πόρτας ασφαλείας! Συνέβη στο ΑΠΘ και είναι ένα ακόμη περιστατικό που αμαυρώνει τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων. Ομως «είναι η αρχή του τέλους όλων αυτών των μορφών αντίδρασης» ανέφερε στην «Κ» συγκλητικός. Και το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι φοιτητές. Εστω κι αν το αίτημά τους ήταν η μη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών με βάση τον νόμο (άλλωστε το ΑΠΘ συναινεί να δοθεί ευκαιρία σε όποιον έμπρακτα επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του), πολλοί αναφέρουν ότι αυτό είναι πρόσχημα. Ουσιαστικός λόγος των αντιδράσεων είναι η πρόθεση της νέας πρυτανικής αρχής να επιβάλει τάξη στη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Θα μετέχουν μόνο τα μέλη της Συγκλήτου, ενώ κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορεί να καταθέτει εγγράφως τις θέσεις του. Αρα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία φοιτητών και έτσι οι μικρές ομάδες χάνουν την «εξουσία» που είχαν όταν μπορούσαν να διακόπτουν με τσαμπουκά τις συνεδριάσεις επειδή μία απόφασή της δεν τους ήταν αρεστή.

«Η Πρυτανεία είχε λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει τη βίαιη είσοδο ατόμων στην αίθουσα της Συγκλήτου. Παράλληλα, η Σύγκλητος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τoυς όρους λειτουργίας της, επισημαίνοντας τους σύννομους τρόπους υποβολής αιτημάτων ή προφορικών ενημερώσεών της. Η ομάδα φοιτητών προσπάθησε, με βίαια χτυπήματα, αρχικά, να σπάσει την πόρτα ασφαλείας και στη συνέχεια, να γκρεμίσει όλο το πλαίσιο της πρόσοψης της εισόδου. Η προσπάθεια συνεχίστηκε επί δύο περίπου ώρες με χτυπήματα πρωτοφανούς βιαιότητας. Η Σύγκλητος συνεδρίαζε όλο αυτό το διάστημα, παρουσία μόνο των μελών της, η προσπάθεια να σταματήσει η πρώτη συνεδρίασή της απέτυχε», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Ως αντίποινα η ομάδα φοιτητών κατέλαβε το κτίριο Διοίκησης με αποτέλεσμα, μετά έγγραφη ενημέρωση του κ. Μήτκα για το θέμα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης. Η νέα πρυτανική αρχή του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή της διεμήνυσε: «Η Πρυτανεία θα αξιοποιήσει όλες τις επιλογές που διαθέτει, ώστε να διασφαλίσει και στο μέλλον συνθήκες ομαλής λειτουργίας της Συγκλήτου και των υπηρεσιών του ΑΠΘ». «Δεν με προβληματίζουν οι 40 φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο Διοίκησης. Με προβληματίζει η σιωπή των 50.000 ενεργών φοιτητών και ορισμένων πανεπιστημιακών που συναινούν σε αυτές τις διαδικασίες», δήλωσε στην «Κ» ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και μέλος της Συγκλήτου Κων. Κατσάμπαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή