Σε «κόκκινο συναγερμό» οι υγειονομικές αρχές

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι υγειονομικές αρχές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας, λόγω της «εμφάνισης» του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα και στη Γηραιά Ηπειρο. Το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας εξετάζουν και επικαιροποιούν τακτικά το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εισόδου ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος του ιού στη χώρα, έχοντας πάντα τα μάτια «στραμμένα» και στις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και οργάνων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε η ενίσχυση των πυλών εισόδου στη χώρα (λιμάνια, αεροδρόμια και κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών) με ιατρικό προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό όπως στολές, γάντια κ.ά. Ιδίως στα αεροδρόμια, οι επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εμπολα θα συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο-καρτέλα για τον τόπο προέλευσή τους και τη «διαδρομή» τους προς τη χώρα μας, καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους (θα κληθούν να απαντήσουν εάν έχουν κάποιο σύμπτωμα). Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν εκδοθεί και αποσταλεί οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό των αεροδρομίων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του Ελληνικού Στρατού για τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτου κρούσματος και τον χειρισμό του. Ηδη έχει οριστεί και προετοιμαστεί ειδικός –απομονωμένος σχετικά– χώρος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στη χώρα, ενώ έχει οριστεί ως εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό του ΑΠΘ, συνεπικουρούμενου του αντίστοιχου εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα έχει γίνει και στο ΕΚΑΒ, ενώ το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη άσκηση στη χώρα μας με τη συμμετοχή και ειδικών μονάδων αντιμετώπισης βιολογικού πολέμου του ελληνικού στρατού.

Αυτός είναι ο έκτος «κόκκινος» συναγερμός δημόσιας υγείας τα τελευταία 12 χρόνια στη χώρα μας. Ο πρώτος ήχησε την άνοιξη του 2002, όταν καταγράφηκαν πολλά κρούσματα μυοκαρδίτιδας, που όπως αποδείχθηκε ήταν επιπλοκές του ιού κοξάκι που βρισκόταν σε έξαρση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Αλ. Παπαδόπουλος) είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων και κατόπιν εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων για λίγες ημέρες ως προληπτικό μέτρο. Το καλοκαίρι του 2003 με τον παγκόσμιο συναγερμό του SARS «μάθαμε» για τους θαλάμους αρνητικής πίεσης που δημιουργήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας για την απομόνωση τυχόν κρούσματος που θα εμφανιζόταν. Το φθινόπωρο του 2005, ο συναγερμός αφορούσε τη γρίπη των πτηνών, και όλοι θυμούνται τα «ύποπτα κρούσματα» σε γαλοπούλες στις Οινούσσες. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μετέβη στο νησί και μπροστά στις κάμερες έφαγε κοτόπουλο για να καθησυχάσει το αναστατωμένο ελληνικό κοινό. Το 2009, η πανδημία γρίπης έθεσε σε δοκιμασία το σύστημα υγείας της χώρας μας και κυρίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ενισχύθηκαν με επικουρικό προσωπικό. Η βαρύτητα της πανδημίας ήταν μικρότερη της αναμενόμενης και η παγκόσμια κρίση μάς άφησε «κληρονομιά» αρκετά εκατομμύρια εμβόλια. Ο τελευταίος προ του Εμπολα συναγερμός ήχησε τον περασμένο Απρίλιο, με την άφιξη ενός Ελληνα ασθενούς από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας που είχε προσβληθεί από τον ιό ΜERS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή