Η γκρίνια, η καχυποψία και η νέα σελίδα στο ΕΚΠΑ

Η γκρίνια, η καχυποψία και η νέα σελίδα στο ΕΚΠΑ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πισώπλατα καρφώματα αλλά και δημόσιες φιλοφρονήσεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις αλλά και δικαιώσεις, παραιτήσεις αλλά και φιλοδοξίες, μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και… άδεια χέρια, εσωτερική γκρίνια αλλά και φιλιά μπροστά στις κάμερες… Από όλα είχε η διετία που διένυσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχοντας επικεφαλής του το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Αύριο το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για να κάνει απολογισμό της διετίας και για να συζητήσει για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2016, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετής θητεία του. Τη Δευτέρα ο νέος πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής στο MIT, Δημήτρης Μπερτσιμάς θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι της αίθουσας εκδηλώσεων του Κέντρου «Κωστής Παλαμάς» για να παρουσιάσουν την τρέχουσα πραγματικότητα και τις προοπτικές του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον χώρο θα επιχειρήσουν να παραβρεθούν και φοιτητές αριστερών παρατάξεων, που αντιδρούν στον νόμο 4009/11, βάσει του οποίου εξελέγησαν οι Δ. Μπερτσιμάς και Θ. Φορτσάκης.

Ειδικότερα, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η βασική πρόταση που υπάρχει από το Συμβούλιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΠΑ είναι η δημιουργία Κέντρων Αριστείας. Πρόταση που χαρακτηρίζεται «χαμηλότερη των προσδοκιών». Μία άποψη που σε πολλούς δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αφού η διετής θητεία του Συμβουλίου του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του δημόσιου βίου της Ελλάδας:

• Στο 15μελές Συμβούλιο μετέχουν εκ του νόμου οκτώ πανεπιστημιακοί του ΑΕΙ που εκλέγονται από τους συναδέλφους τους, και έξι εξωπανεπιστημιακά μέλη που επιλέγονται από τους οκτώ. Η πλειονότητα των εξωπανεπιστημιακών μελών είναι Ελληνες πανεπιστημιακοί σε ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Δέκατο πέμπτο μέλος είναι ο εκπρόσωπος των φοιτητών, αλλά λόγω των αντιδράσεων φοιτητικών παρατάξεων δεν εξελέγη. Μεταξύ των οκτώ υπήρχαν τρεις που είχαν και άλλες θέσεις εξουσίας (ένας αντιπρύτανης, οι δύο πρόεδροι του τμήματός τους) με αποτέλεσμα να υπάρξει ασυμβίβαστο. Τελικά, και οι τρεις παραιτήθηκαν από μία θέση, οι δύο εξ αυτών (Θάνος Δημόπουλος, Θωμάς Σφηκόπουλος) από το Συμβούλιο και ο τρίτος (Ελένη Μαντζουράνη) υπέρ της θέσης της στο Συμβούλιο. Η διαδικασία προκάλεσε καθυστέρηση αποτελώντας τροχοπέδη στην προσπάθεια τα μέλη του Συμβουλίου να ομογενοποιηθούν ως ομάδα. Γιατί οι τρεις έβαλαν υποψηφιότητα στο Συμβούλιο; Δεν τους ήταν αρκετή η θέση που ήδη κατείχαν;

• Τα μέλη του Συμβουλίου που διδάσκουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού δεν κατανοούν την πολυνομία και τη γραφειοκρατική νοοτροπία στην Ελλάδα. «Π.χ. δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο υπουργός Παιδείας αποφασίζει μόνος για απολύσεις υπαλλήλων ΑΕΙ χωρίς οργανόγραμμα» ανέφερε στην «Κ» μέλος του Συμβουλίου. Βέβαια, έχουν καταγραφεί και ακραίες εκφάνσεις αυτής της απόστασης από την ελληνική πραγματικότητα, όπως η απορία «ξένου», που ρώτησε «ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»!

• Ο πρώην πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης δεν είναι υποστηρικτής του νέου νόμου 4009, ο οποίος ψαλίδιζε τις αρμοδιότητες του πρύτανη και έδινε πρώτη θέση στο Συμβούλιο. Και αυτό χωρίς να αγνοείται η αντικυβερνητική πολιτική τοποθέτηση του κ. Πελεγρίνη κατά του νόμου. Ετσι ο κ. Πελεγρίνης επιδείκνυε έλλειψη πνεύματος συνεργασίας, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσπιστία στα μέλη του Συμβουλίου προς τον κ. Πελεγρίνη.

• Εμπάθεια καταλογίζει στο Συμβούλιο μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Καίριο συμβάν ήταν η κατηγορία του Συμβουλίου για κακοδιαχείριση εκ μέρους του κ. Πελεγρίνη τα προηγούμενα χρόνια. Το Συμβούλιο έκρινε ότι στον ισολογισμό που κατέθεσε ο πρύτανης παρουσιάζονται ελλιπή στοιχεία, και ευρύτερα ότι δεν μεριμνά για την προστασία της σημαντικής περιουσίας του ΑΕΙ (ακίνητα, κληροδοτήματα, μετοχές).

• Θρυαλλίδα των κακών σχέσεων πρύτανη-Συμβουλίου ήταν το λουκέτο στο ίδρυμα λόγω της απεργίας των διοικητικών του υπαλλήλων. Στις 18 Νοεμβρίου 2013 ο Θεοδόσιος Πελεγρίνης έκανε μήνυση κατά των μελών του Συμβουλίου, για συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας να καταδικαστούν σε τρίμηνη φυλάκιση και αποζημίωση 999.956 ευρώ. Τη δικαστική κόντρα πυροδότησε ανακοίνωση του Συμβουλίου με την οποία καλούσε τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να ελέγξει τον κ. Πελεγρίνη, θεωρώντας ότι συγκάλυπτε την απεργία των υπαλλήλων. Ο κ. Πελεγρίνης ήταν άμοιρος ευθυνών για το τρίμηνο λουκέτο;

Η νέα σελίδα που γύρισε με την εκλογή του Θεόδωρου Φορτσάκη θα δοκιμασθεί στην πράξη. Συμβούλιο και νέα πρυτανική αρχή θα δικαιώσουν τις προσδοκίες της ακαδημαϊκής κοινότητας; Και σε ποιο βαθμό; Μην ξεχνάμε ότι ο πήχυς έχει τεθεί πολύ χαμηλά μετά την πρυτανεία Πελεγρίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή