Δεν ξεπέρασαν τις 15.000 οι αιτήσεις για μετεγγραφή

Δεν ξεπέρασαν τις 15.000 οι αιτήσεις για μετεγγραφή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα χειρότερα απεφεύχθησαν. Η κατάσταση κρίνεται αντιμετωπίσιμη», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής -τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων- είχε στα χέρια του τα στοιχεία με τις αιτήσεις των μετεγγραφών από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών που είχαν απευθυνθεί στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να πάρουν κωδικό ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση μετεγγραφής ήταν περίπου 14.000 και άρα ο τελικός αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπέρασε τις 15.000. Δηλαδή, κυμάνθηκε στα κατώτατα όρια των εκτιμήσεων του υπουργείου Παιδείας. Στον αντίποδα, το δυσοίωνο σενάριο έκανε λόγο για 20.000 μετεγγραφές. «Τώρα θα πρέπει να μελετήσουμε πόσοι είναι εκείνοι που θα πάρουν μετεγγραφή ανά Τμήμα. Διότι στο ίδιο ΑΕΙ μπορεί ένα Τμήμα να υπερδιπλασιάσει, λόγω των μετεγγραφών, τους φοιτητές του, και να αντιμετωπίσει πρόβλημα, και ένα άλλο όχι», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας που παρουσιάζει η «Κ», η εικόνα συνοψίζεται στα εξής:

• Το 53% των αιτήσεων ήταν προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και το 32% προς τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

• Η μεγαλύτερη κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής είναι τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών καθώς αποτελούν το 32% όσων υπέβαλαν αίτηση. Ακολουθούν (με ποσοστό 26%) εκείνοι που ζήτησαν μετεγγραφή επειδή η οικογένειά τους πληροί το οικονομικό κριτήριο των έως 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα για κάθε μέλος της (δηλαδή, έως 27.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 36.000 ευρώ για τετραμελή).

• Το 19% των αιτήσεων υπεβλήθη από πρωτοετείς με αδελφό ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας και ακολουθούν (το 14% των αιτήσεων) οι πρωτοετείς από πολύτεκνη οικογένεια. Στον αντίποδα, υπεβλήθησαν μόλις δύο αιτήσεις παιδιών θυμάτων τρομοκρατίας.

• Τις περισσότερες αιτήσεις -2.553- είχε δεχθεί το ΑΠΘ (εύλογο, καθώς είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας αφού έχει και Πολυτεχνική Σχολή). Ακολούθησαν το Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) με 2.464 αιτήσεις και το ΕΜΠ με 755 αιτήσεις. Από τα ΤΕΙ, οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν προς το Αθηνών (828).

• Σημαντικό είναι οι αριθμοί να εκτιμηθούν με βάση τον αριθμό των αρχικών εισακτέων. Ετσι, στο ΑΠΘ οι 2.553 αιτήσεις αυξάνουν κατά 43% τον αριθμό των 5.875 εισακτέων. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει το ΕΜΠ, αφού οι 755 αυξάνουν τον αρχικό αριθμό εισακτέων (1.325) κατά 57%. Στο ΕΚΠΑ ο αριθμός αυξάνεται κατά 45%.

• Τα Τμήματα Πληροφορικής δέχονται τις περισσότερες αιτήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού Τμημάτων με ίδιο αντικείμενο στα περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ.

«Στην αποτροπή μιας πλημμυρίδας μετεγγραφών συνέβαλαν παρεμβάσεις μας όπως ότι ζητήσαμε οι μετεγγραφές να γίνονται μόνο σε Τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο, ότι ζητήσαμε πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου για πιθανές παθήσεις, ότι ορίσαμε πως η μετεγγραφή πρέπει να γίνει μόνο σε Τμήμα της πόλης όπου μένει μεγαλύτερος αδελφός-φοιτητής ή η οικογένεια του δικαιούχου», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή