Εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή

Εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση της UNESCO (UNESCO Institute for Information Technologies in Education – IITE) ανήκει εδώ και μερικές μέρες ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, κ. Μιχάλης Μεϊμάρης. Επιλογή που αποτελεί τιμή επειδή ξεχώρισε μεταξύ των εκπροσώπων 194 χωρών αλλά και πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας πρώτη φορά συμμετέχει στη σύνθεση του διεθνούς αυτού οργάνου. «Αν η Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, μιλούσε κυρίως για την ιστορία και τον πολιτισμό, τώρα θα εκφέρει άποψη και για την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή», αναφέρει ο κ. Μεϊμάρης.

Η σημαντική αυτή διάκριση βασίστηκε στο ισχυρό βιογραφικό του κ. Μεϊμάρη (σπουδές Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων με Η/Υ στο Παρίσι, δύο διδακτορικές διατριβές, συμμετοχή στην πρωτοβουλία εισαγωγής των Νέων Τεχνολογιών στη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, ίδρυση και διεύθυνση από το 1996 του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, διεθνείς διακρίσεις…), ενώ η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από την Εθνική Επιτροπή της UNESCO στην Ελλάδα και την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Παρίσι – επιτροπές που διευθύνονται από τις κ. Τζιτζικώστα και Δασκαλάκη αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκοποί του ΙΙΤΕ συμβαίνει να ταυτίζονται με εκείνους για την επιτυχή μετάβαση και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, όπως είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην εκπαίδευση, η προαγωγή ηλεκτρονικών περιβαλλόντων που θα αυξήσουν την πρόσβαση στη διά βίου μάθηση, η ανάπτυξη διαλόγου για την κατάστρωση εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και η ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών αναφορικά με την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές τεχνολογικές κατευθύνσεις, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική πράξη είναι: «Η έννοια του cloud –“δεξαμενή” αποθήκευσης δεδομένων και προγραμμάτων χωρίς να επιβαρύνεται ο χρήστης–, τα μαζικά, ανοικτά, μέσω Διαδικτύου μαθήματα, τα οποία προσφέρουν όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί φορείς διεθνώς –συνήθως δωρεάν–, τα κοινωνικά δίκτυα, τα σοβαρά παιχνίδια (serious games) και η μάθηση η βασισμένη στο ψηφιακό παιχνίδι (digital game-based learning). Να τονίσω δε πως τίποτε από τα παραπάνω δεν απουσιάζει από την Ελλάδα και έχουμε να επιδείξουμε σπουδαίο έργο και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, στις κινητές συσκευές, στα χωροεντοπιστικά συστήματα και στη διάδραση ανθρώπου – μηχανής (human computer interaction)».

Οσο για το μήνυμα που ο καθηγητής Μεϊμάρης θα ήθελε να μεταφέρει αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο ΙΙΤΕ, «να δώσουμε ψυχή και ανθρωπιά στην τεχνολογία, να τονίσουμε την ανάγκη προσωπικής εμπλοκής και επένδυσης διδάσκοντος και διδασκομένου και μέσα στην ψηφιακή πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει απελευθερωτικά, έχει και αυτή μέρος ευθύνης για την καταδυνάστευση της ζωής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή