Το ωδείο της Νικόπολης αποκαλύπτεται

Το ωδείο της Νικόπολης αποκαλύπτεται

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο πολυτελής αρχιτεκτονικός διάκοσμος -μαρμάρινα γείσα, κορινθιακά επίκρανα και σπαράγματα ορθομαρμάρωσης- στην ανωδομή του μνημείου, καθώς και οι πολύχρωμες μαρμάρινες πλάκες της ορχήστρας, καταδεικνύουν τη σημασία που είχε το ωδείο της Νικόπολης στα μάτια του ιδρυτή της, Οκταβιανού Αυγούστου, και των αρχαίων κατοίκων της. Με χωρητικότητα 1.000 ατόμων, δεν συναγωνίζεται σε μέγεθος άλλα θέατρα της αρχαιότητας, ξεχωρίζει όμως χάρη στο ταλέντο του αγνώστου αρχιτέκτονα, που οραματίστηκε ένα κομψό διώροφο οικοδόμημα με επιμελημένη πρόσοψη και περίτεχνη διακόσμηση. Χτισμένο στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούσε ομιλίες και μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις, ενώ εξαιτίας της θέσης του, ακριβώς δίπλα στην αρχαία αγορά, οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι χρησιμοποιούνταν και ως βουλευτήριο. Οι εργασίες αποκατάστασής του συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων Νικόπολης» με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η Επιστημονική Επιτροπή Αποκατάστασης και Ανάδειξης Μνημείων Νικόπολης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παρά τη φθορά του χρόνου, τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις και τις λεηλασίες, που υπέστη ανά τους αιώνες, το στεγασμένο θέατρο αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα και επιβλητικά μνημεία της πόλης. Στόχος της δεύτερης περιόδου των εργασιών, που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, είναι η δομική αποκατάσταση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, έτσι ώστε να αποδοθεί ξανά στο κοινό. Ηδη, τα ειδώλια του άνω κοίλου έχουν αποκατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου και σε εξέλιξη βρίσκεται η ενίσχυση της περιμετρικής στοάς με νέα υλικά. Ενα κομμάτι της στοάς σχεδιάζεται να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργεί ως «πέρασμα» προς το εσωτερικό του κτιρίου θέασης ακριβώς όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα. Τμήματα της περίτεχνα διακοσμημένης, καταπεσμένης ανωδομής αποκαλύπτονται σταδιακά καθώς προχωρεί το έργο συντήρησης. Ακόμα, ο καθαρισμός του μαρμαροθετήματος της ημικυκλικής ορχήστρας έφερε στο φως τις εντυπωσιακές αποχρώσεις των πλακών.

Σε αντίθεση με τα αρχαιοελληνικά θέατρα, το ωδείο δεν εδράζεται σε φυσικά επικλινή θέση, αλλά σε κτιστή υποδομή αποτελούμενη από τρεις στοές. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου, τον 1ο μ.Χ. αι., ενώ από τα εκατοντάδες αρχαία νομίσματα, που εντοπίστηκαν στη διάρκεια της αποχωμάτωσης του διαδρόμου, εκτιμάται ότι παρέμεινε σε χρήση τουλάχιστον έως το β΄ μισό του 3ου αι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή