Mικροί ρομποτιστές στο Ευγενίδειο

Mικροί ρομποτιστές στο Ευγενίδειο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα μάτια του Γιώργου είναι «καρφωμένα» στην οθόνη του υπολογιστή και στα πόδια της πλαστικής φιγούρας που σχεδιάζει με την ομάδα του, για να κατασκευαστούν, στη συνέχεια, στον τρισδιάστατο εκτυπωτή και να συναρμολογηθούν με τα κομμάτια που φτιάχνουν τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι 15 χρόνων και θέλει να γίνει πιλότος, απαντά χωρίς να «σηκώνει» το βλέμμα του από το ηλεκτρονικό σχέδιο.

Μόνο η ερώτηση αν θα ήθελε να δοκιμάσει και κάτι άλλο στο Utech Lab αποσπά την προσοχή του. «Είχα έρθει πριν από πέντε μέρες για να μάθω να φτιάχνω μουσική στο iPad, ενώ έχω κλείσει θέση για την επόμενη εβδομάδα στο πρόγραμμα ρομποτικής», λέει ενθουσιασμένος.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, τα iPad και οι υπολογιστές τελευταίας «γενιάς» είναι μερικές από τις hi-tech συσκευές του καινούργιου εργαστηρίου τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Αν και τα επίσημα εγκαίνια του Utech Lab θα γίνουν στις 26 Νοεμβρίου, το εργαστήριο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Εχοντας εξίσου hi-tech ντιζάιν και διαρρύθμιση ώστε να είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ανάγκες, το Utech Lab διαθέτει επίσης φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες αλλά και υπερσύγχρονο στούντιο για ηχογραφήσεις. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα εντελώς δωρεάν, με σκοπό να δώσει σε παιδιά σαν τον 15χρονο Γιώργο την ευκαιρία να γνωρίσουν τεχνολογίες που θα γίνονται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς τους.

«Κάθε εβδομάδα γίνονται εννέα προγράμματα, στα οποία κάθε παιδί μπορεί να κλείσει θέση τηλεφωνικά, για να μάθει να φτιάχνει ιντερνετικές ραδιοφωνικές εκπομπές, να “στήνει” ιστοσελίδες ή να σχεδιάζει κόμικ και κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή», εξηγεί η κ. Μαίρη Μανωλοπούλου, συντονίστρια του Utech Lab. Επίσης μπορεί να πειραματιστεί με την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη δημιουργία μουσικής στο iPad, αλλά και να προγραμματίσει ένα κινούμενο ρομπότ, «μαθαίνοντάς» του να αποφεύγει εμπόδια.

Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για τις ηλικίες 13 – 17 ετών,  δηλαδή μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τους οποίους καθοδηγούν απόφοιτοι ΙΕΚ, ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Παράλληλα, δύο πρωινά την εβδομάδα το Utech Lab δέχεται τάξεις (επίσης δωρεάν), οι οποίες μπορούν να μείνουν για 2 – 4 ώρες παρακολουθώντας εργαστήρια που επιλέγουν. «Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό για τα σχολικά τους πρότζεκτ, όπως π.χ. το στούντιο ήχου και τις βιντεοκάμερες για να ετοιμάσουν μια ταινία μικρού μήκους», σημειώνει η κ. Μανωλοπούλου.

Η δημιουργία του εργαστηρίου αποφασίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ, για να πάρει «σάρκα και οστά», καθοριστική ήταν η συμβολή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα στοιχεία από αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Η φιλοσοφία του Utech Lab είναι πως τα  ψηφιακά “εργαλεία” αποτελούν έναν ακόμη τρόπο για να εκφράσουν οι νέοι τη δημιουργικότητά τους. Ηδη το εργαστήριο έχει χρησιμοποιηθεί από παιδιά για να ετοιμάσουν ραδιοφωνικές εκπομπές που “ανέβασαν” στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ ένας μαθητής ηχογράφησε εδώ μια συνέντευξη με τη Νατάσσα Μποφίλιου», προσθέτει η συντονίστριά του.

«Μας κάνουν εντύπωση οι γνώσεις που έχουν τα παιδιά και, ακόμη περισσότερο, το πόσο εύκολο τους είναι να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή που βλέπουν για πρώτη φορά», συμπληρώνει.

Παρόλο που το εργαστήριο λειτουργεί μόλις δύο μήνες και έχει γίνει γνωστό κυρίως μέσα από τα social media και το newsletter του «Ευγενίδειου», έχει απήχηση. Απόδειξη το γεγονός ότι οι επισκέψεις σχολικών τάξεων έχουν «κλείσει» σχεδόν μέχρι και το Πάσχα.

Αλλωστε, στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν τα παιδιά στο τέλος των προγραμμάτων, περισσότερα από 9 στα 10 βαθμολογούν την εμπειρία με «άριστα». Οσον αφορά τις προτιμήσεις τους, στην πρώτη θέση έρχεται η ρομποτική, την οποία ακολουθούν η τρισδιάστατη εκτύπωση και η δημιουργία κόμικ και κινούμενων σχεδίων. «Από τα ελάχιστα “αρνητικά” σχόλια που είχαμε για τη ρομποτική ήταν από ένα 13χρονο κορίτσι, που παραπονιόταν ότι με το διάλειμμα… χάνεται χρόνος».

info ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Λ. Συγγρού 387 – 175 64, Π. Φάληρο, τηλ. 210-94.69.694 

www.eef.edu.gr, email:[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή